ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

De la începutul pandemiei, în capitală au fost înregistrate 103 mii de cazuri de COVID-19

12:44 | 15.04.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 15 apr. /MOLDPRES/. În Chișinău au fost înregistrate circa 103 mii de cazuri COVID de la debutul pandemiei și 1750 de decese. Anunțul a fost făcut de edilul capitalei, Ion Ceban, care precizează că în spitalele municipale, pentru moment, sunt disponibile 500 de paturi pentru bolnavii cu noul coronavirus, comunică MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, cazurile grave sunt încă foarte multe și nu există nici astăzi paturi libere în secțiile de terapie intensivă, chiar dacă capacitatea acestora a fost triplată. ”Observăm o diminuare comunitară a noilor infectări cu COVID-19. Vedem o tendință de descreștere a cazurilor zilnice de decese, însă rămânem în continuare în situație epidemiologică de alertă sporită. În spitale sunt asigurate necesitățile de medicamente, consumabile, iar asistența medicală primară activează cu program extins, inclusiv în weekend. Din 19 aprilie vor ieși gradual din circuitul COVID Spitalul municipal de Ftiziopneumologie (cu 150 paturi) și blocul vechi de maternitate de la Spitalul municipal ”Gh. Paladi” (cu 110 paturi)” a spus Ceban.

El a precizat că instituțiile medicale din municipiu sunt pregătite pentru procesul de vaccinare: au fost formate echipele de vaccinare, sunt operaționale în acest moment 19 Puncte de vaccinare. Astfel, în ultimele luni, pentru vaccinarea cu prima doză, în capitală au fost distribuite 34.580 doze a trei tipuri de vaccin antiCOVID-19: Astra Zeneca, Pfizer/BioNTech și Sinofarm.

În total, până la data de 14 aprilie, în Chișinău au fost vaccinate cu prima doză 30.494 de persoane, inclusiv 11.243 în instituții medicale spitalicești și 19.251 persoane de către Asistența Medicală Primară. La CSP Chișinău au fost raportate doar 28 evenimente adverse post-imunizare moderate la vaccinul Astra Zeneca și Pfizer. Cazuri grave cu pericol pentru viață nu au fost raportate.

„Suntem în curs de elaborare a unei liste de alte grupuri profesionale organizate din municipiu, care sunt din categoria persoanelor cu risc sporit de contaminare. Totodată, suntem în proces de analiză a unui sistem electronic de programare pentru vaccinare. Odată cu disponibilitatea sporită de vaccinuri, planificăm stabilirea Centrelor de Vaccinare, pentru etapa III de imunizare a populației generale în toate sectoarele”, a adăugat Ceban.

Conform statisticilor, până astăzi, în R. Moldova au fost înregistrate 243 365 de cazuri de COVID-19.

img21002815

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!