ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Creștinii ortodocși sărbătoresc Duminica Floriilor

08:18 | 25.04.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 25 apr. /MOLDPRES/. Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi Duminica Floriilor. Sărbătoarea comemorează un eveniment menționat în toate cele patru evanghelii – intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim în zilele dinaintea patimilor, notează MOLDPRES.

Potrivit Bisericii, intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim este singurul moment din viața sa pământească în care a acceptat să fie aclamat ca împărat. Duminica Floriilor este precedată de sâmbăta lui Lazăr, zi în care biserica pomeneşte minunea învierii din morți a lui Lazăr, iar primirea triumfală ce i s-a făcut lui Iisus în Ierusalim a fost determinată de această minune premergătoare.

Duminica Floriilor este o sărbătoare creștină fără dată exactă, marcată întotdeauna în ultima duminică dinaintea Paștelui. În această zi se sfințesc prin rugăciune și stropire cu agheasmă ramuri înmugurite de salcie, ca simbol al biruinței vieții asupra morții. Crenguțele de salcie amintesc de ramurile de finic și de măslin cu care a fost întâmpinat Mântuitorul.

În popor există mai multe obiceiuri legate de Florii. După slujba de la biserică, credincioșii pun ramuri de salcie la icoane, geamuri, uși, porți, în grajduri, la morminte, pe ramurile pomilor fructiferi, pe butucii viței-de-vie, pe stupi etc. Se consideră că ramurile de salcie sfințite vor aduce sănătate și belșug în gospodărie.

Conform tradiției populare, cei care mănâncă muguri de salcie, sfințiți de Florii, scapă de friguri, dureri de spate și de alte boli. În unele regiuni, mugurii de salcie sunt introduși și în aluatul pentru pâine. Cu salcie, înmuiată în agheasmă, sunt stropite atât casele oamenilor, cât și încăperile, unde stau animalele, pentru "a fi ferite de lucrarea duhului necurat". Apicultorii își binecuvântează stupii cu ramuri de salcie. Salcia sfințită ar avea și rolul de a împrăștia norii de grindină. Potrivit credinței populare, cum va fi vremea de Florii, așa va fi și de Paște. De asemenea, creștinii care țin post au în Duminica Floriilor dezlegare la pește și vin. Se spune că preparatele au putere de vindecare asupra celor care le prepară și apoi le mănâncă.

De Florii sunt omagiați toți cei care au nume de floare, ierburi, sau strâns legate de acestea: Azalia, Camelia, Viorica, Viorel, Violeta, Florin, Florentina, Lilia, Gheorghina, Crina, Călin, Narcisa, Lăcrămioara, Laura, Laurențiu, Margareta, Roza, Codruț ș.a.

Duminica Floriilor este o sărbătoare ce simbolizează dorința tuturor de a avea o viață la fel de ușoară, frumoasă ca și florile. În seara de Florii încep slujbele deniilor, care vor continua în Săptămâna Patimilor. Deniile sunt slujbe de dimineața, care se țin seara. Preoții spun că deniile îi ajută pe oameni să treacă de la întunericul păcatului la lumina credinței. 

img21003063

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!