ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

UE își va crea o unitate militară de intervenție rapidă în situații de urgență

10:54 | 07.05.2021 Categorie: Externe

Bruxelles, 7 mai. /MOLDPRES/. Germania și Franța au propus formarea unei unități militare care să fie la dispoziția UE, o forță de răspuns rapid care ar putea interveni în crizele internaționale. Majoritatea țărilor din blocul comunitar au reacționat pozitiv la această inițiativă, relatează MOLDPRES cu referire la DIGI24.

UE întreprinde o nouă încercare de a-și crea o forță militară, după ce o primă încercare în sensul acesta a avut loc în urmă cu 20 de ani.

Guvernele țărilor membre s-ar fi exprimat în favoarea înființării unei unități militare cu 5.000 de soldați, cărora li s-ar putea alătura nave și avioane, pentru a ajuta guvernele străine democratice care au nevoie de ajutor urgent.

Deocamdată există 14 țări care au afirmat cu certitudine că doresc o unitate specială militară: Austria, Belgia, Cipru, Republica Cehă, Germania, Grecia, Franța, Irlanda, Italia, Luxemburg, Țările de Jos, Portugalia, Slovenia și Spania.

De la momentul înființării sale, UE s-a bazat pe NATO pentru acțiuni militare, dar de-a lungul timpului președinții SUA, în special Donald Trump, au cerut liderilor europeni să facă mai mult pentru propria securitate, în special la frontierele Uniunii, chiar dacă NATO rămâne angajată în apărarea Europei.

foto: europarl.europa.eu

img21003320

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!