ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste 100 de mii de cetățeni moldoveni din diasporă s-au înregistrat pentru a participa la alegerile parlamentare

10:16 | 27.05.2021 Categorie: Politică

Chişinău, 27 mai. /MOLDPRES/. Peste 100 de mii de cetățeni moldoveni, aflați peste hotarele Republicii Moldova, s-au înregistrat în prealabil pentru a participa la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, transmite MOLDPRES.

Procedura de înscriere s-a încheiat la data de 26 mai. Cel mai mare număr de cetățeni moldoveni care și-au anunțat intenția de a participa la vot sunt cei care au domiciliul pe teritoriul statului Italian – 21 803 de conaționali s-au înregistrat pe platforma pusă la dispoziție de autoritățile electorale moldovene.

Diaspora moldovenească din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a fost la fel de activă, un număr de 16 183 de cetățeni și-au anunțat intenția de a participa la vot.

La data de 25 mai, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a adresat un demers Comisiei Electorale Centrale privind deschiderea unui număr mai mare de secții de votare peste hotare decât la alegerile prezidențiale. Potrivit demersului, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene ia în calcul posibilitatea dublării numărului secțiilor de votare acolo unde au votat peste 5000 de cetățeni moldoveni pentru a evita încălcarea dreptului la vot.

La alegerile prezidențiale din anul 2020, în mai multe secții de votare deschise peste hotarele Republicii Moldova au fost epuizate buletinele de vot ori timpul necesar votului a expirat înainte de a vota toți doritorii.

foto: newsmaker.md

img21003786

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!