ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

SUA a anunțat sancțiuni împotriva Belarusului

09:14 | 29.05.2021 Categorie: Externe

Washington, 29 mai. /MOLDPRES/. Casa Albă a confirmat vineri o serie de sancţiuni împotriva Belarusului, după deturnarea la Minsk, pe 23 mai, a unui avion Ryanair cu destinaţia Vilnius şi arestarea unui jurnalist de opoziţie aflat la bordul acestuia, relatează MOLDPRES cu referire la AGERPRES.

Suplimentar, faţă de măsurile deja anunţate în ultimele săptămâni, Washingtonul are în vedere elaborarea împreună cu Uniunea Europeană a unei "liste de sancţiuni ţintite împotriva membrilor cheie ai regimului Lukaşenko".

"Deturnarea forţată de către Belarus, sub pretexte false, a unui zbor comercial Ryanair care a circulat între două state membre ale Uniunii Europene şi arestarea jurnalistului Roman Protasevici constituie un afront direct la adresa standardelor internaționale", a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

Sancţiunile economice împotriva a nouă întreprinderi de stat din Belarus, reintroduse în aprilie în urma reprimării protestelor pro-democraţie, vor intra în vigoare pe 3 iunie.

În urma protestelor față de fraudarea alegerilor din 2006, Washingtonul a interzis orice tranzacție cu aceste companii. Trezoreria SUA a suspendat apoi aceste sancțiuni în 2015, salutând unele progrese, dar executivul american a avertizat la sfârșitul lunii martie că această suspendare ar putea să nu fie reînnoită.

Recent, Washingtonul le-a recomandat cetățenilor săi să nu călătorească în Belarus.

Și UE studiază posibilitatea unor sancțiuni care ar putea viza exporturile de potasiu şi tranzitul gazului din Rusia, două surse importante de venit pentru Belarus, conform unei declarații făcute joi de şeful diplomației europene, Josep Borrell.

Chiar dacă unele țări europene au oprit zborurile deasupra teritoriului Belarusului, Bruxellesul a cerut oficial companiilor aeriene să ocolească acest spațiu.

Lukașenko susţine că avionul Ryanair care efectua cursa comercială Atena-Vilnius a fost deturnat din cauza unei ameninţări cu bombă şi că arestarea lui Roman Protasevici şi a prietenei sale, Sofia Sapega, a fost întâmplătoare.

foto: cnn.com

img21003846

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!