ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Dansatorul Ion Furnică ar fi împlinit 90 de ani

08:10 | 09.06.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 9 iun. /MOLDPRES/. Dansatorul și coregraful Ion Furnică, solist al Ansamblului de Dansuri Populare „Joc”, Artist al Poporului, ar fi împlinit astăzi 90 de ani, informează MOLDPRES.

S-a născut la 9 iunie 1931, în satul Manta, județul Cahul. În anii 1949-1972 a fost solist al Ansamblului „Joc”, unde s-a remarcat prin dansurile și scenetele coregrafice „M-am pornit la Chișinău” (Tatăl), „La vie” (Flăcăul), „Păcală” (Tânărul îndrăgostit), „Vioara” (Lăutarul) şi altele.

După 1972 și-a continuat activitatea de coregraf maestru al unor colective de tineri dansatori precum: Ansamblul „Ciocârlia” de la Palatul Sindicatelor, „Tinerețea” de la Universitatea Tehnică din Moldova, „Spicușor” de la Universitatea Agrară de Stat, „Miorița” de la Centrul de Creație al Copiilor din Chișinău. La Liceul „Gheorghe Asachi” a activat 10 ani ca profesor de coregrafie.

A montat dansurile „Ciocârlia”, „Baba mea”, scena coregrafică „Balada Mioriţa”, „Hora de la manta” ș.a. S-a produs pe scenele din Republica Moldova, România, Belgia, Brazilia, Mexic, Germania, Ungaria, Chile, Cuba ş.a. Laureat al Festivalului mondial al tineretului şi studenților din București (1953) și Moscova (1957). În 1960 a fost distins cu titlul onorific „Artist al Poporului” și în 1972 cu Premiul de Stat al URSS.

S-a stins din viață la 28 iulie 2015.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!