ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Aureliu Ciocoi participă la Forumul Diplomatic de la Antalya

19:52 | 18.06.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 18 iun. /MOLDPRES/. Premierul interimar, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, participă la Forumul Diplomatic de la Antalya, care se desfășoară sub egida președintelui Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdoğan, transmite MOLDPRES cu referire la serviciul de presă al MAEIE.

Șeful diplomației moldovene a luat parte la panelul privind modalitățile de fortificare a solidarității regionale. În intervenția sa, el a evidențiat trei direcții principale care necesită eforturi consolidate de cooperare, reforme și investiții, și anume: sănătate, știință și educație. 

Aureliu Ciocoi a reliefat necesitatea sporirii la nivel național a finanțărilor publice, investițiilor private și asistenței pentru dezvoltare care să fie alocate consolidării sistemelor medicale și de educație, iar la nivel internațional – consolidarea autorității organizațiilor internaționale, precum și crearea unei baze juridice în lupta contra pandemiilor. În context, el a salutat inițiativa Uniunii Europene de elaborare și semnare a unui tratat internațional privind contracararea pandemiilor.  

În cadrul dezbaterilor cu ceilalți participanți la panel, o serie de lideri din Balcanii de Vest, demnitarul moldovean a reafirmat angajamentul pentru o cooperare strânsă, în diverse formate de nivel regional și internațional, aceasta fiind esențială pentru stabilitatea regională. 

Forumul Diplomatic de la Antalya este un eveniment organizat în primă ediție, care reunește lideri politici, oficiali de rang înalt, academicieni, reprezentanți ai sectorului privat și mass-media, precum și alte personalități influente din domeniul internațional și diplomatic. Forumul are genericul „Diplomația inovativă: o nouă eră, noi abordări” și oferă o platformă pentru schimbul de viziuni între participanți asupra diferitelor subiecte de actualitate.

foto: MAEIE

img21004346

img21004346

img21004346

img21004346

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!