ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

De la începutul anului au fost înregistrate 40 de situații excepționale cu caracter natural

10:35 | 01.07.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 1 iul. /MOLDPRES/. De la începutul anului, în țară au fost înregistrate circa 40 de situații excepționale cu caracter natural, cum ar fi vijelii, ploi torențiale cu grindină și vânt puternic, furtuni de praf etc. Intemperiile s-au produs pe teritoriul a 77 de localități din 23 de raioane, cele mai afectate fiind Sângerei, Florești, Ungheni, Soroca, Ștefan Vodă, Criuleni, Dondușeni, Șoldănești, Rezina, Ialoveni, Telenești, Orhei, Drochia, Cahul ș.a., transmite MOLDPRES.

Despre aceasta a anunțat astăzi, în cadrul unui briefing, Ion Perju, ministru în exercițiu al Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului.

„În consecință, până la data de 28 iunie au fost afectate importante segmente de infrastructură, precum și suprafețe impunătoare de livezi, semănături (peste 7 mii de hectare), inclusiv 1642 ha de porumb, 1852 ha de floarea-soarelui, 1073 ha de grâu, 1088 ha de orz, 1467 ha de sfeclă de zahăr, 51 ha de rapiță, 17 ha de legume, 5 ha de harbuzării, 197 ha de alte culturi, 367 ha de viță-de-vie şi 2192 ha de livezi”, a specificat Ion Perju.

Potrivit oficialului, paguba materială totală înregistrată la culturile agricole este de peste 162 milioane de lei, însă evaluările încă continuă. „Suplimentar la această sumă, doar în raionul Ștefan Vodă pagubele documentate operativ la data de 26 iunie, pe suprafețe de circa două mii de hectare, s-au cifrat la 65 de milioane de lei şi evaluarea continuă”, a precizat ministrul de resort.

Acesta a mai menționat că „potrivit prognozelor meteo, în perioada următoare, vor fi înregistrate ploi torențiale cu vânt puternic și grindină, or, din acest considerent este necesară asigurarea funcționalității și punerii în aplicare a 18 puncte rachetare noi – adiționale celor 132 existente, pentru care conform inițiativei MADRM din 2020, sunt necesare surse financiare suplimentare de peste șapte milioane de lei”.

„În contextul celor menționate și reieșind din specificul climatic existent, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului solicită Guvernului Republicii Moldova alocarea surselor financiare, în mărime estimativă de 246 milioane de lei, din Fondul de rezervă, pentru compensarea parțială a prejudiciilor cauzate infrastructurii rurale și sectorului agricol de calamitățile naturale”, a conchis ministrul de resort, Ion Perju.

foto: ecopresa.md

img21004679

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!