ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

De astăzi intră în vigoare noi modificări şi completări dispuse de CNESP

08:15 | 19.07.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 19 iul. /MOLDPRES/. Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP), întrunită în ședință la finele săptămânii trecute, menține măsurile de prevenire şi control ale infecției COVID-19, aplicabile la nivel național, dispuse în ședința din 29 aprilie, introducând din 19 iulie unele modificări şi completări. Acestea se referă la trecerea frontierei, excepțiile de la autoizolare, desfășurarea evenimentelor festive, vaccinare etc., transmite MOLDPRES.

Potrivit hotărârii din 17 iulie a Comisiei, Ministerul Sănătății, Muncii si Protecției Sociale (MSMPS) va stabili lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat sau scăzut de transmitere a COVID-19, clasificate în zona roșie şi zona verde. Lista va fi publicată pe paginile web oficiale ale Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecției Sociale, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi Agenției Naţionale pentru Sănătate Publică.

Lista ţărilor, încadrate în zona roșie și zona verde, va fi actualizată o dată la șapte zile, în ziua de vineri, şi va intra în vigoare în ziua de luni a săptămânii următoare. Criteriul în baza căruia se stabilește încadrarea țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat (zona roșie) este rata cumulativă de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire cu COVID-19 din ultimele 14 zile raportate la 100 000 de locuitori.

„Clasificarea țărilor/teritoriilor cu risc epidemiologic, în funcție de rata de incidență cumulată la 14 zile, va fi realizată după cum urmează: zona verde va cuprinde țările/regiunile unde rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire cu COVID-19 din ultimele 14 zile raportată la 100 000 locuitori este mai mică sau egală cu 100; zona roșie va cuprinde țările/regiunile unde rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire cu COVID-19 din ultimele 14 zile raportată la 100 000 locuitori este mai mare decât 100”, indică CNESP.

Hotărârile Comisiei naţionale extraordinare de sănătate publică sunt executorii pentru autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, pentru persoanele fizice şi juridice, indiferent de domeniul de activitate şi forma juridică de organizare.

foto: Poliția de Frontieră

img21005183

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!