ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În Rusia crește prețul la pâine

12:44 | 19.07.2021 Categorie: Externe

Moscova, 19 iul. /MOLDPRES/. Mai mulți producători de pâine din Rusia i-au informat pe retaileri că intenționează să crească preturile cu 7% până la 12% începând din luna august, din cauza majorării costurilor de producție şi a efectului limitat privind măsurile de sprijin introduse de stat. Despre aceasta au informat mai mulți producători importanți de pâine, relatează MOLDPRES cu referire la AGERPRES.

Rusia, unul din cei mai mari exportatori mondiali de grâu, a introdus, începând de la finele anului trecut, o serie de restricții la exporturile de cereale şi plafonări de prețuri la uleiul de floarea soarelui şi zahăr în sistemul de retail, în speranța că astfel va fi redus efectul inflaționist al majorării prețurilor la alimente pe piaţa internă, transmite. 

Presa din Rusia subliniază că preturile de retail pentru uleiul de floarea soarelui şi zahăr sunt stabile, iar în cazul producătorilor de pâine au crescut. Se atestă o creștere a prețurilor la margarină, precum şi costurile cu ambalarea şi transportul.

Ministerul rus al Agriculturii a apreciat că nu există motive pentru o majorare semnificativă a prețurilor la pâine deoarece prețurile interne la grâu au scăzut cu 7,2% în acest an. În paralel, prețurile la pâinea din făină de grâu au crescut în Rusia cu 4,6% de la începutul anului. Ministerul a adăugat că producătorii de pâine primesc subvenții de la stat, în valoare de două ruble pe kilogram, ceea ce înseamnă 0,027 de dolari, pentru a nu majora prețurile.

Producătorii de pâine consideră că aceste subvenții nu acoperă decât o parte din costurile lor majorate, iar unii dintre acești producători au spus că au decis să nu încerce să obțină aceste subvenții de la stat.

foto: economica.net

img21005201

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!