ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Vehiculul robotizat chinez Zhurong a parcurs peste 800 de metri pe Marte

13:57 | 06.08.2021 Categorie: Externe

Beijing, 6 aug. /MOLDPRES/. Roverul chinez Zhurong de pe Marte s-a deplasat peste 800 de metri pe suprafaţa ''Planetei roşii'' până vineri, potrivit Centrului pentru explorare selenară şi spaţială din cadrul Administraţiei Naţionale Spaţiale din China (CNSA), informează Xinhua, citată de AGERPRES și MOLDPRES.

Zhurong a traversat un teren complex, cu roci, cratere şi dune, iar camera amplasată în partea din spate a vehiculului robotizat a surprins o imagine cu roverul în timp ce acesta se deplasează pe suprafaţa accidentată.

Până vineri, 6 august, vehiculul robotizat Zhurong a fost activ pe suprafaţa planetei Marte timp de 82 de zile marţiene.

O zi marţiană este cu aproximativ 40 de minute mai lungă decât o zi pe terestră.

La 23 iulie s-a împlinit un an de la lansarea misiunii chineze Tianwen-1 care s-a plasat cu succes pe orbita planetei Marte în februarie.

Misiunea a inclus trei elemente: o sondă orbitală (care a rămas pe orbita lui Marte), un modul de asolizare şi roverul autonom Zhurong.

Atât roverul, cât şi sonda orbitală funcţionează în prezent în condiţii normale.

Modulul care transporta roverul a asolizat în partea de sud a zonei Utopia Planitia, o vastă câmpie din emisfera nordică a planetei Marte, la 15 mai.

Misiunea roverului Zhurong (zeul focului, în mitologia chineză) este de a studia suprafaţa planetei Marte şi atmosfera acesteia şi de a căuta urme de viaţă din trecutul planetei.

Tianwen-1 este unul dintre cele trei vehicule spaţiale care au ajuns pe orbita planetei Marte în februarie 2021. Roverul american Perseverance a asolizat pe 18 februarie într-o depresiune geologică uriaşă, denumită Jezero Crater, la o distanţă de peste 2.000 de kilometri de Utopia Planitia. Hope, al treilea vehicul spaţial care a ajuns pe o orbită marţiană în luna februarie, nu a fost conceput pentru a asoliza. Lansat de Emiratele Arabe Unite, Hope orbitează planeta Marte, colectând date ştiinţifice despre atmosfera şi condiţiile meteorologice marţiene.

Perseverance şi Zhurong sunt două dintre cele trei rovere robotizate care funcţionează în prezent pe Marte. Cel de-al treilea este roverul american Curiosity, care a asolizat pe "Planeta roşie" în 2012.

InSight, un vehicul spaţial dezvoltat de NASA, care a ajuns pe Marte în anul 2018 cu misiunea de a studia structura tectonică a acesteia, este un modul staţionar. 

foto: engadget.com

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!