ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Moldovenii care au lucrat cel puțin 15 ani în țară și în Grecia vor avea dreptul la pensia de asigurări sociale

17:54 | 03.09.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 3 sep. /MOLDPRES/. Autoritățile din Republica Moldova și Grecia vor semna un Aranjament Administrativ pentru aplicarea Acordului în domeniul securității sociale dintre cele două state, informează MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

Semnarea documentului va permite cetățenilor Republicii Moldova să beneficieze de dreptul la pensie, chiar dacă nu au realizat un stagiu minim de cotizare, de 15 ani, necesar pe teritoriul țării noastre pentru a putea primi pensia, dar au realizat această condiție prin totalizarea perioadelor de asigurare în ambele state.

La stabilirea pensiei fiecare stat va aplica legislația sa în vigoare. Atât Republica Moldova, cât și Republica Elenă vor calcula și achita pensia pentru perioadele de asigurare realizate pe teritoriul propriu, prin aplicarea principiului proporționalității.

În temeiul Acordului se stabilesc doar pensiile de asigurări sociale şi indemnizaţiile de dizabilitate cauzată de un accident la locul de muncă sau boli profesionale. Prevederile Acordului şi ale Aranjamentului creează condiţii favorabile pentru migranţii din Republica Moldova ca să revină în ţară, deoarece la atingerea vârstei de pensionare aceştia vor putea beneficia de drepturile de securitate socială dobândite în Republica Elenă. 

Aranjamentul Administrativ pentru aplicarea Acordului în domeniul securității sociale dintre cele două state urmează a fi semnat în data de 8 septembrie curent, în cadrul vizitei ministrului de Externe elen în Republica Moldova.

Foto: Guvern

img21006461

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!