ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Buzău va fi vernisată o expoziție de cămăși cu altiță a Comunității Șezătoarea Basarabia

13:29 | 15.09.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 15 sep. /MOLDPRES/. O expoziție de cămăși cu altiță a Comunității Șezătoarea Basarabia va fi vernisată pe 16 septembrie la Galeriile de Artă din Buzău, România. Evenimentul este organizat de Direcția Cultură a municipiului Chișinău în cadrul Zilelor Chișinăului la Buzău, care se vor desfășura în perioada 16-18 septembrie, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Varvara Buzilă, cercetător științific coordonator la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, a menționat că în cadrul acestei expoziții Comunitatea Șezătoarea Basarabia va prezenta 20 de cămăși cu altiță, realizate din materiale noi după piese vechi, valoroase, dar ieșite din uz.

”Este o nouă realizare în contextul promovării acestei haine emblematice pentru accedere în Lista Reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității. Reamintim că dosarul ”Arta  cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova” a fost depus la UNESCO în luna martie a acestui an în vederea recunoașterii ei ca valoare mondială”, a precizat Varvara Buzilă.

Potrivit sursei citate, în acest context, au devenit mai frecvente expozițiile de cămăși cu altiță în interiorul spațiului nostru cultural și peste hotarele lui. Astfel, timp de trei luni, în Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti” a fost prezentată o expoziție comună de costume de patrimoniu din instituția gazdă și din Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a Republicii Moldova.

În cadrul Zilelor Chișinăului la Buzău, vor evolua Orchestra de muzică populară a fraților Advahov, formația ”Vali Boghean Band”, Ansamblul etnofolcloric ”Plăieșii” condus de Nicolae Gribincea ș.a.

Expoziția va fi deschisă până pe 18 septembrie.

img21006742

img21006742

img21006742

img21006742

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!