ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Franța este extrem de supărată pe SUA și Australia

11:00 | 19.09.2021 Categorie: Externe

Paris, 19 sep. /MOLDPRES/. Franța reacționează dur la criza gravă provocată de torpilarea unui uriaș contract de submarine franceze pentru Australia. Şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian, a vorbit sâmbătă despre "o minciună (...), o duplicitate (... ), o pierdere majoră a încrederii" şi "un dispreţ" din partea aliaţilor Franţei, relatează MOLDPRES cu referire la Agerpres.

Jean-Yves Le Drian a justificat rechemarea ambasadorilor francezi la Canberra şi Washington prin faptul că există "o criză gravă între noi".

Șeful diplomației franceze a declarat că această măsură, "este foarte simbolică. A fost minciună, a fost duplicitate, a fost o pierdere majoră a încrederii, a fost dispreţ, deci aşa nu merge între noi".

"Am rechemat ambasadorii pentru a încerca să înţelegem şi pentru a le arăta fostelor ţări partenere că avem o nemulţumire foarte puternică, că există cu adevărat o criză gravă între noi", a spus ministrul de Externe.

În acest context a fost criticată și poziția Londrei. "Cunoaştem oportunismul lor permanent", a spus el ironic la câteva luni după Brexit. "Marea Britanie în această afacere este un fel de a cincea roată la căruţă", a adăugat Jean-Yves Le Drian.

Statele Unite, Australia şi Marea Britanie au anunţat miercuri un parteneriat strategic pentru a contracara China, AUKUS, incluzând furnizarea de submarine americane cu propulsie nucleară pentru Canberra care i-a scos efectiv pe francezi din joc.

Între Franţa și Australia există un contract în valoare de 90 de miliarde de dolari australieni (56 miliarde de euro) pentru a furniza Australiei 12 submarine cu propulsie clasică, considerat frecvent "contractul secolului" din cauza valorii şi importanţei sale strategice.

Șeful diplomației franceze a mai apreciat că criza va cântări asupra definirii noului concept strategic al NATO, fără a evoca, totuşi, o retragere din Alianţa Nord-Atlantică.

Foto: universul.net

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!