ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Criza în relațiile dintre SUA și Franța a fost resimțită pe culoarele Adunării Generale ONU

14:32 | 21.09.2021 Categorie: Externe

New York, 21 sep. /MOLDPRES/. Criza diplomatică dintre SUA și Franța s-a resimțit luni și pe culoarele Adunării Generale a ONU, chiar dacă preşedintele american Joe Biden părea să urmărească o calmare prin redeschiderea frontierelor cu Europa, relatează MOLDPRES cu referire la Agerpres.

Joe Biden a sosit luni la New York, decis să pună accentul pe lupta împotriva epidemiei de COVID-19 şi încălzirii globale sau pe confruntarea cu China, în raport cu care - potrivit consilierilor săi - el "nu crede în noţiunea unui Război rece".

Însă Pactul de securitate încheiat cu Australia şi Marea Britanie pentru a contracara China, supranumit AUKUS a periclitat esențial atmosfera. Acest nou parteneriat a provocat o furtună transatlantică, pentru că s-a făcut în spatele francezilor, care au pierdut astfel un imens contract pentru submarine comandate de Canberra.

Preşedintele american are prevăzută pentru marţi, în marja reuniunii de la ONU, doar o întâlnire cu premierul australian Scott Morrison, înainte de a-l primi pe şeful guvernului britanic Boris Johnson la întoarcerea sa la Casa Albă.

Washingtonul este "nerăbdător" să discute "calea de urmat" într-o convorbire la telefon cu omologul său francez Emmanuel Macron, care a renunţat la vizita la New York, a declarat un înalt responsabil american, confirmând că liderul democrat a solicitat o astfel de discuţie.

"Înţelegem poziţia franceză" chiar dacă "nu o împărtăşim", a adăugat acesta.

Franţa a primit luni sprijinul preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi al şefului Consiliului European, Charles Michel.

Președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen a considerat "inacceptabil" modul în care a fost "tratată" Franţa, iar Charles Michel a denunţat "lipsa de loialitate" a SUA şi a pledat pentru consolidarea ”capacităţii de acţiune” a UE pe scena internaţională.

Șefii diplomațiilor statelor membre ale UE "şi-au exprimat în mod clar solidaritatea faţă de Franţa", a declarat presei luni, 20 septembrie, comisarul pentru politică europeană externă, Josep Borrell.

Franța cere cu insistență ca problema să cântărească în redefinirea în curs a conceptului strategic al NATO şi asupra unei forme de autonomie strategică cu care ar dori ca UE să se înzestreze.

Foto: jobs.diez.md

img21006917

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!