ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

În nouă luni, la bugetul public național au fost acumulate venituri de 54 miliarde lei

14:50 | 07.10.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 7 oct. /MOLDPRES/. În ianuarie-septembrie curent, la bugetul public național (BPN) au fost acumulate venituri în sumă de 54,0 miliarde lei, fiind în creștere cu 9,4 miliarde lei față de perioada similară a anului trecut, transmite MOLDPRES.

Cheltuielile au constituit 56,3 miliarde lei, care, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2020 sunt mai mari cu 6,4 miliarde lei. Executarea bugetului public național s-a încheiat cu un deficit în sumă de 2,3 miliarde lei, iar soldurile mijloacelor bănești în conturile bugetelor componente ale bugetului public național au constituit 8,7 miliarde lei, au precizat surse de la Ministerul Finanțelor.

Totodată, veniturile bugetului de stat, în perioada de referință, au constituit 33,8 miliarde lei, înregistrând o creștere de 6,3 miliarde lei, față de perioada similară a anului trecut.

Veniturile administrate de către Serviciul Fiscal de Stat au fost de 14,6 miliarde lei, cu 2,3 miliarde lei mai mult față de perioada respectivă a anului 2020, iar veniturile administrare de către Serviciul Vamal au constituit 20,2 miliarde lei, fiind în creștere cu 4,3 miliarde lei comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Cheltuielile bugetului de stat au fost executate în sumă de 37,7 miliarde lei, mai mult cu 3,9 miliarde lei comparativ cu perioada similară a anului 2020. Executarea bugetului de stat s-a încheiat cu un deficit în sumă de 3,9 miliarde lei, iar soldurile mijloacelor bănești în conturile bugetului de stat au constituit 4,6 miliarde lei.

Ministerul Finanțelor a asigurat onorarea tuturor angajamentelor de plată pentru lunile ianuarie-septembrie ale anului curent, toate plățile fiind finanțate integral.

Conform Legii finanțelor publice și responsabilității bugetar-fiscale, prioritare sunt onorarea obligațiunilor de deservire a datoriei de stat externă și internă, precum și achitarea salariilor, pensiilor și prestațiilor sociale. De asemenea, sursa citată a reiterat că nu există riscuri de neexecutare/stopare a cheltuielilor aprobate în buget, dat fiind faptul că bugetul dispune de resurse financiare suficiente și asigură în permanență un management prudent al lichidităților.

Gestionarea eficientă a finanțelor publice reprezintă o prioritate maximă pentru Ministerul Finanțelor, contribuind astfel la obiectivul primordial de depășire a crizei pandemice și respectiv de relansare a economiei naționale. 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!