ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Comunicat de presă al Autorității Naționale de Integritate

13:16 | 11.10.2021 Categorie: Comunicate

Precizare cu privire la controlul pe avere realizat pe numele Adjunctului Procurorului General, Ruslan Popov

Chişinău, 11 oct. /MOLDPRES/. În contextul informațiilor apărute în public referitoare la procedura de control a averii realizată pe numele subiectului declarării, Ruslan Popov, Adjunct al Procurorului General, în care se invocă faptul că instituția noastră ” nu a găsit discrepanţe în declaraţiile de avere semnate de procurorul Ruslan Popov şi a dispus încetarea procedurii de control după 20 de luni de verificări”, comunicăm următoarele aspecte.

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a finalizat controlul pe numele acestui subiect al declarării la 30 septembrie 2021. Conform procedurilor, actul de constatare este expediat subiectului de control, iar după ce acesta recepționează documentul și ANI este informat despre acest lucru, actul de constatare poate fi publicat pe pagina web a ANI, în decurs de 24 de ore. ANI a recepționat avizul poștal că subiectul a primit actul de constatare, vineri 08 octombrie 2021. Respectiv, instituția noastră, ca și în cazurile precedente, urma să publice luni, 11 octombrie 2021, un comunicat de presă informativ despre constatările stabilite de inspectorul de integritate pe acest dosar de control și actul de constatare.

Dat fiind faptul că informațiile despre acest act de constatare au ajuns mai devreme în public din alte surse, precizăm că inspectorul de integritate a întreprins toate acțiunile legale pe domeniul de competență în vederea stabilirii existenței unei diferențe substanțiale între averea dobândită și veniturile realizate, conducându-se strict după cadrul legal existent. Mai mult decât atât, în cadrul procedurii de control inspectorul a primit și explicații din partea persoanelor care nu pot fi supuse controlului, dar au figurat în anchetele jurnalistice.

Referitor la casa în care se presupune ca ar locui subiectul. Imobilul a fost dat în exploatare în anul 2006, când încă nu exista un cadru legal sau o instituție de integritate. Totodată, fapta ce vizează îmbogățire ilicită, care ține de competenta Procuraturii, a fost inclusă în Codul Penal abia în anul 2014.

De menționat că, inspectorul de integritate nu poate extinde controlul pe avere și în privința persoanelor care nu se află la întreținerea acestuia, ne referim în cazul dat la părinții subiectului. Totuși, în baza bănuielilor rezonabile ce s-au dedus din informațiile jurnalistice, inspectorul de integritate a remis un denunț către Serviciul Fiscal de Stat în vederea demarării unui control fiscal asupra activității gospodării țărănești administrată de către tatăl subiectului, precum și pe numele celor doi părinți ai subiectului.

Dosarul pe avere pe numele acestui subiect conține un probatoriu de peste 800 de file. În ziua de sâmbătă, 09 octombrie 2021, instituția noastră a colaborat cu procurorii, care au venit la sediul ANI pentru a ridica materialele pe acest dosar de control.

ANI este o autoritate publică care își realizează misiunea cu respectarea tuturor prevederilor legale, iar interesul cetățenilor Republicii Moldova este primordial pentru noi.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!