ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Bender a avut loc reuniunea săptămânală a Comisiei Unificate de Control

16:29 | 21.10.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 21 oct. /MOLDPRES/. În cadrul întrunirii de la Bender delegațiile au continuat discuțiile pentru includerea pe agenda Comisiei Unificate de Control a problemelor care periclitează situația în Zona de Securitate, una din cele mai importante fiind asigurarea liberei circulații, transmite MOLDPRES cu referire la Biroul politici de reintegrare.

Delegația Republicii Moldova a atenționat că Tiraspolul ignoră constant prevederile relevante ale Acordului cu privire la principiile reglementării pașnice a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, semnat la 21 iulie 1992, dar și alte documente ale operațiunii de menținere a păcii pe râul Nistru.

S-a menționat că posturile ilegale „grănicerești” rămân un obstacol în calea liberei circulații a cetățenilor, iar în ultimul timp reprezentanții structurilor transnistrene pătrund nestingherit în zona de responsabilitate a Forțelor Mixte de Menținere a Păcii, unde recurg la rețineri ilegale și răpiri de persoane.

Delegația Republicii Moldova consideră că asemenea acțiuni încalcă drepturile fundamentale ale omului și destabilizează situația în Zona de Securitate, iar Comisia Unificată de Control trebuie să intervină pentru a le curma.

Însă, delegațiile Federației Ruse și regiunii transnistrene au o abordare diferită asupra problemei, insinuând că nu ține de competența Comisiei Unificate de Control. Prin urmare, a fost blocată formarea ordinii de zi a ședinței ordinare.

Pentru a examina subiectele organizatorice, a fost desfășurată o ședință extraordinară, fiind confirmat în funcție un nou șef al statului-major al Comandamentului Militar Întrunit.

O nouă reuniune de lucru a Comisiei a fost stabilită pentru următoarea săptămână. 

Foto: Biroul politici de reintegrare 

img21007907

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!