ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

UE va acorda Republicii Moldova suport tehnic pentru diversificarea resurselor energetice

16:36 | 28.10.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 28 oct. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Natalia Gavrilița a apreciat rapiditatea cu care Uniunea Europeană a acordat suportul de 60 de milioane de euro către Republica Moldova pentru compensarea creșterii prețului la gaze naturale, transmite MOLDPRES.

În cadrul unei conferințe de presă susținută astăzi în comun cu Joseph Borrell, coordonatorul politicii externe a Uniunii Europene, Natalia Gavrilița a mulțumit autorităților europene pentru viteza de reacție cu care au acordat suportul financiar de 60 de milioane de euro Republicii Moldova, dar și pentru suportul tehnic oferit în găsirea unor surse alternative de procurare a gazelor naturale. „Este un suport financiar adițional, care va fi folosit pentru compensarea plăților la gaz natural pentru cei defavorizați”, a declarat Gavrilița.

În același timp, oficialul moldovean a spus că autoritățile de la Chișinău sunt interesate să semneze un contract pe termen lung cu Gazprom la un preț pe care și-l pot permite să îl plătească. „Am fost un partener al Gazprom și dorim să semnăm un contract pe termen lung pe care să îl putem onora”, a specificat primul ministru.

La rândul său, Joseph Borrell a spus că “ajutorul oferit nu poate acoperi în totalitate creșterile de preț înregistrate la gazele naturale”, dar că „este un prim pas al măsurilor de ajutor acordate Republicii Moldova”. „Văd ca o soluție în fața acestei crize energetice un ajutor tehnic pentru diversificarea resurselor energetice”, a menționat Borrell.

Înaltul comisar pentru politică externă a Uniunii Europene a specificat că autoritățile europene nu vor împiedica semnarea de către Republica Moldova a unui contract pe termen lung cu Gazprom atât timp cât în el nu sunt incluse dimensiuni politice. “Observăm însă că această creștere de prețuri la gazele naturale către Republica Moldova este folosită ca o armă”, a menționat Borrell.

img21008134

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!