ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Declarația de presă a Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate

07:36 | 29.10.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 29 oct. /MOLDPRES/. Astăzi am avut ședința Consiliului Suprem de Securitate la care am audiat mai multe autorități despre funcționarea instituțiilor în condițiile crizei energetice cu care se confruntă țara noastră. Am vrut să mă asigur că toate instituțiile statului și-au mobilizat la maximum capacitățile pentru a depăși criza. Totodată, în calitate de Președinte, am solicitat ajutor de la cei mai importanți parteneri externi ai Republicii Moldova și am primit asigurări că oamenii Moldovei nu sunt singuri în fața acestei crize. Țara noastră are mulți prieteni și am încredere că vom ieși cu bine din această criză.

La ședința Consiliului Suprem de Securitate am luat câteva decizii astăzi, printre care:

- A recomanda Comisiei pentru Situații Excepționale să întreprindă măsuri pentru asigurarea instituțiilor medicale, în special instituțiile spitalicești, cu surse alternative de energie electrică sau cu echipamente necesare pentru asigurarea funcționalității instituțiilor.

- Doi. Să impună măsuri de optimizare a consumului de gaze naturale pentru producerea energiei termice în instituțiile publice.

- Trei. Să ia măsuri pentru ca CET-urile, care sunt furnizori de agent termic și energie electrică, să fie asigurate cu cantități necesare de combustibil pentru generarea agentului termic și a energiei electrice.

- De asemenea, o decizie presupune să se creeze formule și mecanisme de achiziționare a păcurii pentru a asigura stocurile necesare pentru funcționarea centralelor de termoficare.

Dragi cetățeni,

Din momentul în care, împreună cu voi, am câștigat o luptă grea împotriva celor care au devastat și sărăcit țara noastră, știam cu toții că drumul va fi greu. Știam că avem mult de lucru pentru a rezolva toate problemele interne și că ne vor fi puse multe bețe în roate. Acum, iată că ne confruntăm cu o problemă gravă, rezolvarea căreia nu stă doar în puterile Republicii Moldova. Este vorba despre creșterea dramatică a prețului la gaze la nivel global și problemele ce țin de livrarea de gaze naturale.

Creșterea prețurilor la gaze de 5-6 ori în doar câteva luni nu este o normalitate, este o anomalie. O asemenea creștere bruscă este o lovitură grea pentru consumatorii casnici și pentru economie în orice țară, cu atât mai mult în Republica Moldova, unde veniturile oamenilor sunt mici, iar economia abia a început să se recupereze după criza pandemică.

Situația noastră e și mai grea din cauza guvernărilor iresponsabile care s-au perindat în acești 30 de ani. Cei care s-au aflat la conducere până acum au folosit schemele din energie pentru propriul buzunar și nu au făcut nimic pentru ca țara noastră să nu ajungă în astfel de blocaj. În timp ce alte țări au investit, timp de decenii, în diversificarea resurselor energetice, în proiecte de energie regenerabilă, în proiecte de eficiență energetică, așa încât să se protejeze de asemenea crize, la noi sistemul energetic a fost o sursă constantă de corupție.

Gazoductul care unește Republica Moldova cu România a fost finalizat abia în acest an, stația de interconectare pentru curentul electric nu a fost construită nici până azi, iar din această cauză de trei decenii suntem la cheremul regimului de la Tiraspol. Nu s-a făcut aproape nimic pentru a asigura independența energetică a țării, nu s-a investit aproape niciun leu în energia regenerabilă și foarte puțini bani în proiecte care să ne permită să reducem consumul de energie și, respectiv, să plătim mai puțin.

În schimb, au înflorit scheme de sute de milioane de dolari în sectorul energetic, iar corupția mare a rămas nepedepsită. Azi Republica Moldova ar fi trebuit să aibă rezervoare de gaz în care să putem stoca gaze naturale, să aibă instrumente de cumpărare de la mai mulți furnizori, să avem conectare cu mai mulți parteneri, să avem programe naționale de eficientizare energetică a locuințelor, să avem investiții în energie regenerabilă. Din păcate, nu avem nimic din toate astea. Abia acum începem să lucrăm cu adevărat pentru securitatea energetică a țării.

În aceste săptămâni am lucrat cu toții împreună - guvernul, președinția, parlamentul pentru a identifica soluții. Eu personal am avut mai multe discuții telefonice cu Dmitri Kozak, șef adjunct al administrației prezidențiale a Federației Ruse pentru a facilita discuțiile pe marginea semnării, în condiții acceptabile, a unui contract între Moldovagaz și Gazprom. Chiar și astăzi, încă au loc negocieri la Sankt Petersburg. De asemenea, am comunicat cu mai mulți șefi de state pentru a identifica alternative - am vorbit  cu președintele României, cu președintele Germaniei, cu președintele Poloniei, al Azerbaidjanului. Am abordat subiectul în cadrul vizitei de la Viena. În ultima lună, am avut câteva discuții și cu conducerea instituțiilor Uniunii Europene - cu doamna Președintă a Comisiei Europene și cu președintele Consiliului European, dar și cu comisari europeni pentru a identifica resurse pentru procurarea gazelor și pentru susținerea cetățenilor și mă bucur că avem această decizie recentă a Uniunii Europene despre alocarea unei donații de 60 de milioane de euro care să susțină cetățenii Republicii Moldova pe termen scurt în fața acestei crize.

Din păcate, situația nu a fost încă depășită, și, acum o săptămână, Guvernul a declarat stare de urgență în sectorul energetic. Starea de urgență a fost declarată pentru că în luna octombrie Republica Moldova nu a primit volumul necesar de gaze de la Gazprom. Din acest motiv, a început cumpărarea gazelor din alte surse decât Gazprom. Și e important să putem să cumpărăm aceste volume de gaze care nu au fost suficiente, iar Guvernul, prin declararea stării de urgență, a asigurat acest mecanism pentru ca să putem să facem aceste procurări. Dar prețul pe piață este în continuare foarte mare și asta este problema majoră cu care ne confruntăm.

Dragi cetățeni,

Știu că mulți dintre dumneavoastră au primit cu multă neliniște aceste noutăți. Știu că multe familii se gândesc cu îngrijorare că vine iarna și se întreabă dacă nu cumva nu vor avea suficient agent termic sau se vor confrunta cu alte probleme legate de această criză. Pentru acesta au fost mobilizate toate instituțiile statului, așa încât țara să fie asigurată cu necesarul de gaze naturale și nimeni să nu înghețe.

Știu că pot vorbi sincer cu dumneavoastră. Am încredere în responsabilitatea cu care moldovenii știu să treacă prin greutăți. Și am încredere că dificultățile ne vor face mai puternici, ca într-o familie care trece prin momente grele.

Împreună am început o luptă grea împotriva hoților, am identificat bani pentru a începe treptat să creștem pensiile, alocațiile sociale, să creștem salariile, am început curățarea instituțiilor de elemente dăunătoare pentru a le face puternice. Și în acest parcurs deja complicat, peste țara noastră a venit această criză. Nu noi am cauzat-o, dar și noi va trebui să trecem prin ea. De noi toți depinde cum vom trece prin această criză. Eu am încredere că o putem depăși ca o țară unită - solidari, cu grijă unul față de altul, cu responsabilitate și cu capul sus.

Pentru că nu este vorba doar de prețul la gaz. Este și despre puterea noastră de a trece prin greutăți împreună și de a ieși mai puternici din acestea. Vin către dumneavoastră, dragi cetățeni, cu un apel la solidaritate națională. Să ne ținem uniți, să nu permitem divizarea țării când este cel mai greu, să fim atenți la minciunile cu care suntem intoxicați. Să nu ne lăsăm certați tocmai în momentele în care trebuie să fim cel mai uniți.

Sunt sigură că după o iarnă plină de provocări va veni o primăvară a dezvoltării și vom continua calea de schimbare a țării noastre pentru a o face mai bună și mai prosperă.

img21008148

img21008148

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!