ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Turcia este dispusă să susţină Republica Moldova în procesul de împădurire

14:11 | 04.11.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 4 nov. /MOLDPRES/. Conservarea și managementul durabil al ecosistemelor de stepă, extinderea spaţiului forestier și colaborarea bilaterală sunt obiectivele principale, stabilite de Ministerul Mediului al Republicii Moldova şi Ministerul Agriculturii şi Silviculturii din Turcia. Subiectele cooperării au fost examinate ieri, într-o şedinţă, cu o delegaţie de la Ankara, condusă de viceministrul de resort al Turciei, Fatih Metin, care se află în ţara noastră până la finele săptămânii curente, transmite MOLDPRES.

Subiectele analizate la ședință au vizat problemele stepelor și solurilor din zona de stepă, biodiversitatea zonei, problemele adaptării la schimbările climatice în aceste teritorii, necesitatea majorării bugetului și atragerii investițiilor din sectorul privat și din exterior, reducerea riscurilor și a impactului negativ al climei asupra agriculturii, majorarea suprafețelor plantațiilor forestiere, implementarea noilor tehnologii de irigare etc.

În cadrul întâlnirii, Fatih Metin s-a referit la progresul proiectelor realizate la nivel bilateral, menționând că Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO) are o experiență majoră la nivel internațional și există foarte multe proiecte cu potențial mare de implementat în comun și foarte multe teme pentru acasă”.

Cu referire la schimbările climatice, Fatih Metin a evidențiat o soluție urgentă care trebuie aplicată - plantarea spaţiilor forestiere, după modelul de succes al Turciei, care în ultimii 15 ani a majorat fondul silvic al țării, acoperind mai mult de un sfert din teritoriu. Astfel, Fatih Metin şi-a exprimat disponibilitatea de a sprijini autoritățile din Republica Moldova în implementarea acestui proiect de mediu.

"Pentru 11 noiembrie, Turcia a stabilit Ziua Națională de Plantare a Pomilor. Suntem gata să împărtășim experiența noastră de creștere a plantațiilor forestiere și de aceea vă invităm să participați alături de noi în această campanie", a spus oficialul turc.

La rândul său, Iordanca-Rodica Iordanov, secretar de stat la Ministerul Mediului, în contextul cooperării bilaterale, s-a referit la importanța stabilirii parteneriatelor durabile, în vederea preluării experienței, tehnologiilor și metodelor de îmbunătățire a sectorului protecției mediului și la necesitatea extinderii plantațiilor forestiere.

În Republica Moldova, Campania anuală de creare a spațiilor verzi "Un arbore pentru dăinuirea noastră" va fi desfășurată anul acesta pe 13 noiembrie, cu preluarea celor mai bune practici de împădurire, inclusiv din exemplul Turciei.

img21008347

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!