ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Artistul plastic Vasile Sitari a vernisat o expoziție personală aniversară

18:35 | 04.11.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 4 nov. /MOLDPRES/. La Centrul expozițional ”Constantin Brâncuși” al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova a fost vernisată astăzi expoziția aniversară de pictură și grafică cu genericul ”L'atelier” a artistului plastic Vasile Sitari, relatează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Vasile Sitari a menționat că expoziția cuprinde circa 170 de lucrări, dintre care 105 – de pictură și 65 – de grafică, realizate în ultimii ani. ”Această expoziție este un proiect pe care l-am început în 2019. Ideea a fost inspirată de la Molovata, Dubăsari, unde Elena și Sergiu Portărescu mi-au oferit un spațiu pentru atelier de 200 de metri pătrați, în fostul sediu al școlii din localitate. Astfel, majoritatea lucrărilor prezentato aici au fost realizate acolo. Am aici și o litografie, realizată în 1992, o lucrare care m-a marcat în compoziția figurativă”, a subliniat autorul.   

Tot aici, a fost lansată cartea ”Poezii de seama voastră” de Grigore Vieru, care include 100 de poezii semnate de poet și 100 de desene realizate de Vasile Sitari.

În cadrul evenimentului au luat cuvântul președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, Dumitru Bolboceanu, scriitorul și editorul Gheorghe Erizanu, criticul de artă Tatiana Rașchitoru, prorectorul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Tatiana Comendant, directorul artistic al Centrului Expozițional ”C. Brâncuși”, Alexandra Mihalaș ș.a.

Vasile Sitari s-a născut la 1 februarie 1971 în satul Tabani, raionul Briceni. A absolvit Școala Republicană de Arte Plastice „I. Repin” și Institutul de Stat al Artelor. A avut expoziții în Austria, Belgia, Coreea, Elveția, R. Moldova, România, Slovacia și alte țări. Este laureat al mai multor expoziții-concurs naționale și internaționale. Lucrările sale se află în colecții publice şi private din țară și de peste hotare.

Expoziția va fi deschisă până la 21 noiembrie. 

img21008357

img21008357

img21008357

img21008357

img21008357

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!