ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ASD implementează un program pentru îmbunătățirea stării drumurilor

14:22 | 05.11.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 5 nov. /MOLDPRES/. Conducerea Administrației de Stat a Drumurilor (ASD) a discutat astăzi cu reprezentanții companiei de consultanță Roughton International pe marginea procesului de implementare a programului HDM – 4, utilizat pentru managementul activelor rutiere și prioritizarea drumurilor naționale, transmite MOLDPRES.

Specialiștii ASD, împreună cu consultantul în domeniul softului HDM – 4, au prezentat progresul obținut până în prezent cu ajutorul programului pentru drumurile regionale ale Republicii Moldova, care au fost împărțite în 1700 de sectoare pentru 3000 de km de drum.

„În program au fost introduse date privind denumirea drumurilor, localitate, poziția kilometrică, lungimea și lățimea sectoarelor, geometria, îmbrăcămintea rutieră, starea drumurilor, degradările atestate, tipurile de lucrări care pot fi executate, intensitatea traficului, indicele de planietate și altele. În conformitate cu datele introduse, softul HDM – 4 a generat lucrările optime necesare de a fi efectuate pe fiecare sector de drum regional în scopul remedierii degradărilor: lucrări de plombare, colmatare a fisurilor, tratamente bituminoase, reconstrucție, reparație capitală sau așternere a unor straturi noi de îmbrăcăminte rutieră etc.”, explică ASD.

De asemenea, pentru menținerea sectoarelor de drum în stare bună, programul oferă date privind timpul optim de intervenție cu lucrări în următorii 15 ani, sectorul de drum, care trebuie să fie reparat prioritar, precum și valoarea investiției necesare. Scopul implementării programului HDM – 4 este de a estima profitabilitatea investițiilor potențiale, de a îmbunătăți starea drumurilor în perspectivă și de a minimiza cheltuielile pentru utilizarea drumurilor.

Softul HDM – 4 este implementat de ASD în conformitate cu Strategia de transport și logistică pe anii 2013-2022. Programul urmează să fie suplinit cu date despre drumurile republicane și cele expres din Republica Moldova.

Foto: ASD

img21008388

img21008388

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!