ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Șefii diplomațiilor din R. Moldova și Turcia au trasat noi obiective de cooperare bilaterală

16:50 | 18.11.2021 Categorie: Oficial

Chişinău, 18 nov. /MOLDPRES/. Vicepremierul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene a avut astăzi o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe al Republicii Turcia, Mevlüt Çavuşoğlu, vizita căruia la Chișinău confirmă încă o dată caracterul avansat al relațiilor bilaterale și dorința comună pentru consolidarea parteneriatului strategic, informează MOLDPRES.

Biroul de presă al MAEIE a relatat agenției că în cadrul discuțiilor, miniștrii de Externe au evaluat stadiul relațiilor dintre cele două state și au trasat noi obiective de cooperare pentru următoarea perioadă cu accent pe dimensiunea comercial-economică și investițională. 

„Menirea diplomației este să fie aproape de oameni și de interesele lor. În context, am pledat pentru inițierea negocierilor în vederea eliminării tarifelor de roaming și finalizării cât mai curând a procedurilor de ratificare a acordului privind conversiunea și recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere”, a spus ministrul Nicu Popescu.

Un accent deosebit în timpul discuțiilor, Nicu Popescu l-a plasat pe prioritățile diplomației economice, fiind evidențiat faptul că Turcia continuă să fie un partener cheie al țării noastre în sfera economică, clasându-se pe poziția a 4-a ca destinație a produselor fabricate în Moldova. În context, oficialii au convenit organizarea în timpul apropiat a unei noi ședințe a Comisiei mixte interguvernamentale de cooperare economică, un format constructiv pentru stimularea cooperării între mediile de afaceri și comerțului bilateral. 

În cursul sesiunii plenare a delegațiilor a fost analizată și evoluția situației politice și de securitate din regiune, inclusiv procesul de soluționare a conflictului transnistrean precum și aspecte legate de interacțiune și sprijin reciproc în cadrul platformelor și inițiativelor regionale: Procesul de Cooperare din Europa de Sud-Est (SEECP), Organizația Cooperării Economice a Mării Negre (OCEMN) dar și cooperarea în cadrul organizațiilor internaționale. 

„Am mai făcut un pas concret în direcția aprofundării cooperării noastre prin semnarea Planului de consultări politice interministeriale pentru anii 2022-2023, care prevede un calendar concret de acțiuni între responsabilii de dialogul politic, consular, precum și pe dimensiunea comunicării și diplomației publice din ambele ministere”, a punctat ministrul Nicu Popescu.

Șeful diplomației Republicii Moldova a exprimat aprecieri Guvernului Republicii Turcia și poporului turc pentru valoroasa asistență financiară şi tehnică acordată țării noastre pe parcursul ultimilor ani prin intermediul Agenției Turce pentru Cooperare şi Coordonare – TIKA, în domenii concrete: educația, ocrotirea sănătății, protecția mediului precum și pentru ajutorul din partea poporului turc oferit sistemului de sănătate din țara noastră în contextul pandemiei de COVID-19 de care au beneficiat și cetățenii din regiunea transnistreană a țării.

În contextul celebrării în anul 2022 a aniversării a 30-a a stabilirii relațiilor diplomatice moldo-turce, ministrul de Externe turc Mevlüt Çavuşoğlu a transmis o invitație ministrului Nicu Popescu de a întreprinde o vizită în Turcia, invitație acceptată de oficialul moldovean.

Foto: MAEIE

img21008816

img21008816

img21008816

img21008816

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!