ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Artistul plastic Ion Sfeclă ar fi împlinit 80 de ani

08:10 | 19.11.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 19 nov. /MOLDPRES/. Pictorul și graficianul Ion Sfeclă, laureat al mai multor concursuri naționale și internaționale în domeniul artelor plastice, ar fi împlinit astăzi 80 de ani, informează MOLDPRES.

S-a născut la 19 noiembrie 1941, în satul Boian, Noua Suliță, regiunea Cernăuți. Și-a făcut studiile la Colegiul Republican de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală” din Chișinău, Secția grafică (1961-1966). Între anii 1967- 1973, a studiat la Academia Națională de Arte Plastice „T. Zalkalns” din Letonia, Secția pictură. Pe parcursul vieții, a realizat mai multe opere de artă de o înaltă ținută artistică în diverse tehnici ale artei grafice, precum și în pictura de șevalet.

Potrivit ”Calendarului Național”, Ion Sfeclă a făcut pictură în ulei, a realizat peisaje, natură statică ș.a. A imortalizat în mai multe cicluri de peisaje vederi din Țările Baltice, România, Republica Moldova și Italia, majoritatea fiind executate în tehnica acuarelei. A pictat la Paris, Barcelona, Madrid, Roma, peste tot unde a călătorit. Printre lucrările cunoscute sunt: „Moldova”, „Bostani moldovenești”, „Mori de vânt la Cernăuți”, „Eminescu-100 ani”, „Sighișoara”, „Portretul lui Glebus Sainciuc”, „În pod la mama” ș.a. Concomitent cu activitatea de creație, a fost și profesor la Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală” din Chișinău (din 1973).

Începând cu anul 1974, a organizat mai multe expoziții personale și a participat la numeroase expoziții reprezentative în țară și în străinătate, printre care: la Centrul Expozițional „Constantin Brâncuși”, Chișinău (1991, 2013), Muzeul Județean de Etnografie și Arte, Bacău (1992), Muzeul Județean de Etnografie și Arte al Bucovinei, Suceava (1993, 1995), Muzeul de Arte, Măgura, România (1994), Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, Chișinău (2018) ș.a. A participat la expoziții naționale și internaționale în R. Moldova, Austria, Franța, Germania, Japonia, Israel, Lituania, România, Rusia, Ucraina și în alte țări. Lucrările artistului întregesc colecțiile publice și private din R. Moldova, România, Argentina, Franța, Germania, Israel, Italia și din alte țări.

În 1978, devine membru al Uniunii Artiștilor Plastici din R. Moldova, iar în 2000 – membru al Asociației Internaționale a Artiștilor Plastici UNESCO. Lucrările lui au fost înalt apreciate la „Saloanele Moldovei” și la alte expoziții naționale și internaționale. S-a învrednicit de mai multe premii la concursuri naționale și internaționale: Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova și din România (1997), Premiul Mare al Festivalului „Tabăra Internațională de creație Parcova” (2017) ș.a.

Ion Sfeclă s-a stins din viață la 27 mai 2020, la Chișinău.

img21008829

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!