ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Biroului politici de reintegrare

13:00 | 19.11.2021 Categorie: Comunicate

În perioada 18-19 noiembrie curent cadrele medicale din regiunea transnistreană au fost instruite teoretic și practic cu privire la gestionarea cazurilor severe de COVID-19

Chişinău, 19 nov. /MOLDPRES/. Ministerul Sănătății al Republicii Moldova și Fundația Medicală „Valeriu Ghereg", cu suportul Biroului Organizației Mondiale a Sănătății și Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), au desfășurat, pe 18 și 19 noiembrie curent, un curs teoretic și practic pentru lucrătorii medicali din secțiile de terapie intensivă, precum și din alte instituții spitalicești din stânga Nistrului.

Respectiva inițiativă a fost precedată de discuții la nivel tehnic dintre specialiștii de pe ambele maluri ale Nistrului privind necesitățile de suport informativ și educațional în răspunsul la pandemia COVID-19.

Gestionarea cazurilor severe de COVID-19 este un subiect important, frecvent ajustat la noile practici terapeutice și medicamentoase, în conformitate cu disponibilitatea noilor dovezi științifice în managementul COVID-19.

Ministerul Sănătății al Republicii Moldova, prin Dispoziția 757-d din 08.10.2021 a dispus organizarea unei serii de instruiri în gestionarea cazurilor severe de COVID-19 în colaborare cu Catedra de anesteziologie și reanimare nr. 1 „Valeriu Ghereg", Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu", Societatea de Anesteziologie și Reanimatologie din Republica Moldova.

Seria de seminare și instruiri practice a fost extinsă și în instituțiile medicale din stânga Nistrului și include subiecte precum antibioticoterapie, monitorizarea semnelor vitale, oxigenoterapie, resuscitare, intubare/respirație asistată invazivă și neinvazivă, îngrijirea pacienților cu COVID-19, și alte aspecte importante de practică medicală.

Scopul principal al acestui suport tehnic este de a spori capacitățile lucrătorilor medicali din prima linie de a asigura acces universal la ajutor medical calitativ, bazat pe dovezi pentru toata populația Republicii Moldova.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!