ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Un aliniat din Codul serviciilor media audiovizuale a fost declarat neconstituțional

13:12 | 23.11.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 23 nov. /MOLDPRES/. Distribuitorii de servicii media au dreptul să plaseze publicitate în serviciile audiovizuale străine retransmise pe teritoriul Republicii Moldova, transmite MOLDPRES.

Curtea Constituțională a declarat neconstituțional aliniatul șapte al articolului 66 din Codul serviciilor media audiovizuale, potrivit căruia distribuitorii de servicii media nu au dreptul să plaseze publicitate sau teleshoping în serviciile media audiovizuale retransmise și vor exclude publicitatea și teleshopingul din serviciile media audiovizuale străine retransmise.

Președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, a argumentat decizia judecătorilor constituționali afirmând că „legislatorul a instituit o obligație absolută fără a lua în calcul măsurile mai puțin intruzive în libertatea de exprimare a distribuitorilor de servicii media și fără a diferenția programele retransmise din statele parte la Convenția Europeană cu privire la Televiziunea Transfrontalieră și din statele care nu sunt parte la convenție”.

Potrivit președintelui Curții Constituționale, „prevederile contestate sunt rigide și stabilesc o măsură generală în privința distribuitorilor de servicii media, legislatorul a istituit o obligație absolută și nu a diferențiat distribuitorii de servicii media”. „Dreptul la libertate de exprimare include și dreptul de retransmitere a programelor străine care includ publicitate sau teleshoping”, a concretizat Manole.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!