ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Scriitoarea Moni Stănilă a avut o conferință literară la Biblioteca ”B. P. Hasdeu” din capitală

08:22 | 24.11.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 24 nov. /MOLDPRES/. La Biblioteca municipală „B. P. Hasdeu” din capitală, în incinta bibliotecii centrale și online, s-a desfășurat ieri o conferința literară cu Moni Stănilă, care a avut ca temă de discuții romanul scriitoarei „Țipă cât poți”, apărut  la Chișinău, relatează MOLDPRES.

Evenimentul a fost moderat de criticul literar Maria Pilchin, ira la dezbateri a mai participat în calitate de expert scriitorul Alex Cosmescu. Întâlnirea cu Moni Stănilă face parte dintr-un ciclu de conferințe literare, de bilanțuri și discuții cu autorii incluși în Programul de lectură „Chișinăul citește!”, ediția a XVIII-a, 2021.

Solicitată de agenție, criticul literar Maria Pilchin a menționat că „Țipă cât poți” de Moni Stănilă este, în primul rând, o carte despre furia și neputința care ne copleșesc la întâlnirea cu absurdul în devenirea noastră umană. ”Marea ca un lichid amniotic, pădurea de semne existențiale și subconștiente, toate configurează o robinsonadă psihologică, niște aventuri ale memoriei și ale gândirii omului structurate într-un quest polifon și polimorf de întrebări și răspunsuri. O lectură utilă și plăcută pentru juni și bătrâni. Cititorul tânăr va învăța din aceste pagini să evite „grădinile proaste”, „cărțile proaste” și „filmele de duzină”, iar seniorii vor regreta, dacă nu au făcut-o până acum. Toți însă vor aprecia scriitura densă, conceptul inedit și stilul sclipitor al volumului”, a subliniat Maria Pilchin.

La rândul său, Moni Stănilă a afirmat că pe parcursul anului a avut peste 10 întâlniri cu cititorii de la cele 28 de filiale ale bibliotecii. Cartea are 200 de pagini și a fost împrumutată de către 456 de utilizatori. ”Romanul ”Țipă cât poți” este despre autocunoaștere. E vorba despre o călătorie interioară a unui personaj, care se întâlnește cu alter ego-urile lui, pentru a încerca să înțeleagă sensul propriei existențe și importanța adevărului”, a precizat autoarea.

În afară de cartea scriitoarei Moni Stănilă, în cadrul ediției a XVIII-a a Programului de lectură ”Chișinăul citește” au mai fost incluse volumele ”UF! Ghid de conviețuire cu frații și surorile mai mici” de Ionela Hadârcă și ”Citirea a doua (nu ultima)” de regretatul Ioan Mânăscurtă. Prima ediție a Programului ”Chișinăul citește” a avut loc în 2004.

Moni Stănilă este poetă, prozatoare, jurnalistă. S-a născut la 9 februarie 1978, în s. Tomești, Timiș, România. În 2010 s-a stabilit cu traiul în Republica Moldova. Este moderatoarea Cenaclului „Republica”, de la biblioteca centrală, filială a Bibliotecii municipale „B. P. Hasdeu” din capitală, la care participă scriitori din R. Moldova, România și din alte țări.

img21008989

img21008989

img21008989

img21008989

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!