ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Primăria Chișinău a lansat Planul local anticorupție

14:15 | 30.11.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 30 nov. /MOLDPRES/. Primarul Chișinăului, Ion Ceban, a lansat Planul local anticorupție prin care municipalitatea își propune să devină cea mai transparentă instituție publică din țară, transmite MOLDPRES.

Într-o conferință de presă, Ion Ceban a prezentat astăzi principalele direcții de luptă împotriva corupției pe care le va implementa administrația locală a capitalei. Este vorba de transparentizarea achizițiilor publice, implicarea cetățenilor în luarea deciziilor prin sondaje pe teren și on-line și consultarea societății civile la procedurile de achiziții publice.

Edilul a spus că măsurile împotriva corupției au fost motivate de faptul că anterior au existat mai multe constatări ale experților referitoare la gradul înalt de corupție existent în instituție. „Până a fi ales în funcție, Primăria Chișinău era considerată cea mai coruptă instituție din țară. Acestea sunt constatările despre acțiunile sau inacțiunile care au fost de-a lungul anilor, dar și din perspectiva experților internaționali. Ne propunem să devenim  o instituție transparentă și cu riscuri mult mai scăzute în ceea ce ține de corupție”, a specificat oficialul.

În același timp sursa citată a subliniat că, în premieră pentru municipiul Chișinău, toate terenurile și  încăperile destinate comercializării sunt scoase la vânzare prin intermediul licitațiilor publice, astfel reducându-se riscul ilegalităților. „În urma licitațiilor, Primăria încasează sute de milioane de lei, iar aceste acțiuni se fac cu implicarea presei și a celor care doresc. Pe sub masă nu a fost dat niciun teren. Achizițiile publice se fac în baza licitațiilor electronice. Marea majoritate pot fi văzute pe site-urile specializate și al Primăriei”, a rezumat Ceban.

Principalele prevederi ale Planului local de luptă împotriva corupției în mun. Chișinău vizează fortificarea integrității instituționale; eficientizarea proceselor operaționale; asigurarea transparenței și prevenirea corupției în procesul de planificare, desfășurare și monitorizare a achizițiilor publice; sporirea calității serviciilor publice și diminuarea factorilor de corupție.  

img21009184

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!