ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Moldovenii care muncesc în Grecia vor beneficia de pensii

10:07 | 03.12.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 3 dec. /MOLDPRES/. Decretul de promulgare și Legea pentru ratificarea Acordului în domeniul securității sociale dintre Republica Moldova și Republica Elenă au fost publicate astăzi în Monitorul Oficial, comunică MOLDPRES.

Potrivit documentului, cetățenii din Republica Moldova, care sunt încadrați în câmpul muncii sau au desfășurat o activitate de muncă pe teritoriul Greciei, vor putea beneficia de pensie din acest stat, la atingerea vârstei de pensionare.

Acordul cu Republica Elenă a fost semnat pe 8 septembrie curent. Documentul stabilește un cadru de garanții de securitate socială pentru lucrătorii migranți din Moldova.

În baza acordului, persoanele îndreptățite vor beneficia de pensii pentru limită de vârstă, pensii de dizabilitate cauzată de afecțiuni generale, pensii și indemnizații de dizabilitate în urma accidentelor de muncă sau cauzate de boli profesionale, pensii de urmaș.

Conform prevederilor, fiecare stat contractant va achita partea de pensie calculată proporțional perioadei de asigurare realizate pe teritoriul propriu. Astfel, persoana va beneficia de prestațiile dobândite în țara în care și-a desfășurat activitatea, pe teritoriul statului de domiciliu.

Până în prezent, Republica Moldova a semnat acorduri de securitate socială cu 16 state, dintre care 14 sunt în vigoare.

Sursă: monitorul.gov.md

img21009284

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!