ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Gazoductul Nord Stream 2 va rămâne închis în cazul unei escaladări în Ucraina

08:34 | 13.12.2021 Categorie: Externe

Berlin, 13 dec. /MOLDPRES/. Annalena Baerbock, noua şefă a diplomaţiei germane, reprezentând Partidul Verzilor în guvernul tripartit al cancelarului Olaf Scholz, a confirmat duminică seara că înțelegerea pe care fostul guvern al Angelei Merkel o avea cu americanii rămâne valabilă: gazoductul germano-rus Nord Stream 2 nu va fi autorizat să funcţioneze, în cazul unei noi „escaladări” în Ucraina, transmite digi24.ro, preluat de MOLDPRES.

Din cauza situaţiei tensionate în privinţa securităţii, fostul guvern german condus de Angela Merkel a convenit cu Washingtonul că, în cazul unei noi escaladări, acest gazoduct nu va putea intra în funcţiune, a reamintit Annalena Baerbock, într-un moment în care occidentalii se tem de o invazie a Ucrainei din partea trupelor ruse.

Şefa diplomaţiei germane, care a participat în weekend la o reuniune a G7 consacrată în special tensiunilor cu Rusia şi care va discuta luni pe această temă cu partenerii săi europeni, a clarificat astfel ameninţările - exprimate în general pe un ton voalat - lansate pe subiectul Nord Stream 2 de cancelarul federal Olaf Scholz.

„Ar fi o gravă eroare să credem că încălcarea graniţelor unei ţări europene ar rămâne fără consecinţe”, a spus el duminică seară în cursul unei vizite în Polonia.

De altfel, ministrul federal de externe, Annalena Baerbock, care şi-a preluat mandatul săptămâna trecută, a subliniat la postul de televiziune ZDF că gazoductul ce leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică oricum „nu poate fi autorizat deocamdată, pentru că nu îndeplineşte regulile legislaţiei energetice europene”.

La jumătatea lunii noiembrie, autoritatea germană de reglementare în domeniul energiei a suspendat procedura de certificare pentru Nord Stream 2 - a cărui construcţie a fost finalizată -, solicitând consorţiului cu sediul în Elveţia şi responsabil de funcţionarea acestuia să înfiinţeze o societate în conformitate cu legislaţia germană, reamintește AFP, preluată de Agerpres.

Acest gazoduct, pe care Vladimir Putin și-l dorea foarte tare și care în ultimii ani a fost susținut şi de Angela Merkel, în numele garanţiilor de aprovizionare cu gaz pentru Europa, este foarte criticat de numeroase ţări.

Statele Unite şi mai multe ţări din Europa de Est, începând cu Polonia, sunt îngrijorate că Europa ar deveni prea dependentă de Rusia lui Putin. În plus, Ucraina, până acum una dintre marile ţări de tranzit al gazelor ruseşti către Europa, se teme că va avea de suferit de pe urma acestui proiect care o ocoleşte şi că, în final, va ieşi slăbită economic şi diplomatic.

Pentru viitorul apropiat, şefa diplomaţiei germane a cerut o concentrare asupra eforturilor diplomatice pentru atenuarea tensiunilor dintre Ucraina şi Rusia. „Suntem în prezent într-o fază în care ne dorim să facem totul pentru ca discuţiile să fie reluate, deoarece dialogul este cel mai bun mijloc de a evita o escaladare”, a spus Annalena Baerbock.

Foto: dailysabah.com

img21009554

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!