ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministerul Sănătății a pregătit trei scenarii pentru a putea face față noului val de COVID-19

10:46 | 12.01.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 12 ian. /MOLDPRES/. Ministerul Sănătății a pregătit trei scenarii pentru a putea face față noului val de COVID-19. Ele vor fi activate în funcție de numărul de cazuri. Anunțul a fost făcut astăzi într-o conferință de presă de ministrul Ala Nemerenco, comunică MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, în ultima săptămână numărul cazurilor de COVID s-a majorat cu 77 la sută, iar ieri cifra a depășit 1 000 de cazuri, indicator atins ultima dată în luna noiembrie 2021. ”Provoacă îngrijorare și faptul că a crescut cu peste 50 la sută și numărul cazurilor de infectare în rândul copiilor. În prezent varianta Omicron încă nu a atins nivelul unei transmiteri comunitare, dar în următoarele săptămâni situația va fi alta. Am putea avea mii de cazuri pe zi”, a opinat ministrul.

Ea a adăugat că a fost deja actualizat protocolul de tratament al COVID și sunt reactivate 1 235 de paturi pentru pacienții COVID, 215 paturi la terapie intensivă. Astăzi sunt ocupate 1 011 paturi și 142 de paturi la terapie intensivă, majoritatea în Chișinău.

Oficialul a precizat că Centrul COVID de la Moldexpo este conservat, fiind păstrată doar funcția de triere. Nemerenco a dat asigurări că în sistemul de sănătate sunt suficiente stocuri de medicamente, iar în prezent un preparat special pentru tratamentul bolnavilor de COVID este în procedură de înregistrate la Agenția Medicamentului și va fi inclus în lista medicamentelor compensate.

“Cu referire la medicamentul produs de Pfizer, suntem în discuții directe cu producătorul. El va fi achiziționat pentru pacienții spitalizați. Nu putem solicita cetățenilor să cumpere măști speciale dar solicităm să poarte măștile de care dispun. Analizăm acum cum să achiziționăm măști gratuite pentru categoriile social vulnerabile. Am identificat deja resursele și se lucrează la mecanismul de compensare”, a conchis ministrul.

Nemerenco a evitat să ofere detalii cu privire la restricțiile ce vor fi impuse și a precizat că asemenea decizii vor fi luate de CNESP care urmează să se întrunească până la finele săptămânii.

Potrivit datelor MS, până în prezent rata de imunizare în țara noastră este de 30 la sută.

img22000175

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!