ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

De la 1 martie se va scumpi călătoria în transportul public de pasageri

13:14 | 16.02.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 16 feb. /MOLDPRES/. Tariful la transportul public de pasageri va crește, de la 1 martie, cu 10 bani pentru un kilometru la rutele naționale și cu 20 de bani în cazul rutelor raionale, transmite MOLDPRES.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu, a anunțat și prezentat astăzi într-o conferință de presă Programul „Transport Modern”. Programul prevede standarde mai înalte pentru serviciile de transport rutier de pasageri și conține mai multe măsuri care vor pune bazele unui parteneriat între autorități și operatorii de transport, în beneficiul direct al cetățenilor.

Potrivit vicepremierului, este greu de înțeles motivul pentru care transportul public de călători a fost dat uitării. „Pe parcursul timpului nu s-a dorit serios să se reformeze sectorul, să se lupte cu transportul ilicit, să se facă regulă în rute, să se facă regulă în autogări, etc. În această perioadă, am avut o situație mai complicată, prețurile la carburanți au crescut, iar cererea pentru serviciile de transport a fost afectată de pandemie”, a spus Andrei Spânu.

Printre acțiunile incluse în Programul de dezvoltare a transportului public de călători sunt măsuri care țin de majorarea, de la 1 martie, a tarifelor dar și dezvoltarea Programului național de susținere a transportatorilor, modificarea metodologiei de calcul al tarifelor pentru pasageri și serviciile de autogară; combaterea transportului ilicit de pasageri; optimizarea rutelor și elaborarea unei strategii de mobilitate.

Modificarea metodologiei de calcul al tarifelor pentru pasageri se referă la creșterea, cu 10 bani pentru un kilometru la rutele naționale și cu 20 de bani în cazul rutelor raionale, a prețului unui bilet de călătorie.

Majorarea prețului unui bilet de călătorie vine în urma mai multor proteste organizate de transportatori.

img22001136

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!