ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Maia Sandu: În aceste zile, cetățenii Republicii Moldova au demonstrat din nou că sunt europeni în fapte și aspirații

17:36 | 02.03.2022 Categorie: Politică

Chişinău, 2 mar. /MOLDPRES/. Din momentul începerii acțiunilor militare în Ucraina, în Republica Moldova s-au refugiat peste 112 mii de oameni din țara vecină, iar aproape jumătate dintre ei sunt încă aici. În aceste zile, cetățenii Moldovei au demonstrat din nou că sunt europeni, în fapte și aspirații. Declarațiile au fost făcute astăzi de șeful statului, Maia Sandu în cadrul unei conferințe de presă comune cu Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, și Oliver Varhelyi, Comisarul European pentru vecinătate și extindere, comunică MOLDPRES.

Președintele a menționat că războiul declanșat în Ucraina a afectat viața a zeci de milioane de oameni, securitatea și pacea în regiune. “Țara noastră condamnă cu fermitate agresiunea militară a Federației Ruse împotriva țării vecine și prietene, Ucraina. Din prima zi, am chemat la încetarea luptelor. Cetățenii Republicii Moldova, polițiști de frontieră, vameși, carabinieri, asistenți sociali, medici, salvatori, reprezentanți ai autorităților centrale și locale, diplomați - lucrează zi de zi pentru a oferi sprijin oamenilor care își găsesc adăpost în Moldova. Mii de cetățeni din toate regiunile Moldovei întâmpină refugiații la frontieră și le oferă hrană, transport sau cazare. Peste 3.000 de persoane s-au înscris în calitate de voluntari pentru a oferi ajutor celor veniți”, a spus Sandu.

Ea a adăugat că viitorul cetățenilor Republicii Moldova este în Europa și avansarea rapidă pe această cale ne va ajuta să depășim consecințele dramatice ale evoluțiilor din regiunea noastră.

Cei doi oficiali de la Bruxelles au menționat că structurile europene vor sprijini R. Moldova în procesul de gestionare a fluxului de refugiați dar și în procesul de recuperare a economiei afectată de crizele din ultima perioadă. În scurt timp, vor fi acordate Moldovei 15 milioane de euro.

img22001609

img22001609

img22001609

img22001609

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!