ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premierul Natalia Gavrilița a vizitat Centrul de plasament pentru refugiați de la Cărpineni

21:03 | 06.03.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 6 mar. /MOLDPRES/. Prim-ministra Natalia Gavrilița a vizitat astăzi Centrul de plasament pentru refugiați, înființat în cadrul fostei școli internat pentru copii orfani din satul Cărpineni, Hâncești. La momentul actual, aici sunt cazați 25 de femei și 34 de copii, majoritatea veniți din regiunea Odesa, transite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului. 

Femeile adăpostite în instituție au mulțumit prim-ministrei pentru felul în care li s-a acordat asistență, chiar de la intrarea pe teritoriul țării noastre, menționând că toate procedurile de transportare și cazare au fost făcute în mod rapid. 

„Înțelegem că Moldova nu este o țară mare și nu are posibilități nelimitate. Cu atât mai mult este impresionant și extrem de valoros sprijinul pe care ni-l acordați nouă și copiilor noștri. Nu vom uita niciodată acest ajutor generos pe care ni-l oferă autoritățile și oamenii din Moldova în această situație de criză”, a menționat una dintre femeile refugiate. 

Natalia Gavrilița a dat asigurări că Guvernul întreprinde toate măsurile pentru ca oamenii să beneficieze de sprijinul de care au nevoie. Astfel, cei care rămân în țară beneficiază de cazare în centre specializate, având posibilitatea să se angajeze la necesitate. Pentru cei care vor să ajungă în alte state din Europa sau alte părți ale lumii, sunt asigurate, de comun cu Guvernul României, coridoare verzi pentru ieșirea din țară. 

„Ne dorim cu toții să revenim cât mai rapid la activitățile pe care le aveam pe timp de pace și să îndreptăm toate resursele și posibilitățile spre dezvoltare, astfel ca să avem un viitor mai bun pentru noi și pentru copiii noștri”, a spus prim-ministra. 

Directorul centrului, Tudor Țenu, a menționat că instituția are o capacitate totală de 300 de locuri, o parte dintre acestea fiind deja adaptate pentru găzduirea refugiaților, urmând ca, la necesitate, să fie pregătite și alte încăperi. Având în vedere că în centru sunt cazați mai mulți copii, în instituție a fost amenajată o  sală de jocuri. În comun cu unele asociații obștești, urmează să fie organizate mai multe activități de creație, pentru a ajuta copiii să depășească mai ușor situația tensionată. Refugiaților le sunt asigurate trei mese pe zi, produsele alimentare fiind donate de ONG-uri, dar și de locuitorii satului Cărpineni, potrivit șefei Direcției asistență socială, Tamara Călugăr.

Primarul satului Cărpineni, Ion Cărpineanu, a spus că în localitate mai sunt cazați încă 234 de cetățeni ucraineni în cadrul altor două centre de plasament. În același timp,  32 de ucraineni au fost găzduiți de către familiile din localitate. 

În discuție cu autoritățile din raion, Natalia Gavrilița s-a interesat despre modul în care pot fi îmbunătățite procesele de organizare/gestionare la nivel local a fluxului de refugiați care continuă să crească de la o zi la alta. „Pentru moment, avem peste 120 de mii de refugiați ucraineni în țara noastră, dintre care circa 30 de mii sunt copii. Trebuie să ne asigurăm că sunt bine puse la punct toate procesele de organizare și fiecare responsabil din cadrul autorităților publice locale știe unde să se adreseze pentru soluționarea necesităților care apar”, a subliniat prim-ministra.

În context, șefa Cabinetului de miniștri a subliniat că în cadrul CSE au fost adoptate mai multe decizii care să susțină eforturile responsabililor de gestionare a crizei la nivel local. Astfel, Comisiile pentru Situații Excepționale a Autorităților Administrației Publice Locale activează în regim permanent în toate raioanele din țară. Pe perioada stării de urgență, reprezentantul Guvernului în teritoriu sau adjuncții acestora sunt, în mod obligatoriu, membri și vicepreședinți ai CSE ale Autorităților Administrației Publice Locale, cu dreptul de a convoca ședința acestora. Totodată, personalul antrenat direct în procesul de gestionare a fluxului de refugiați și asigurarea ordinii și securității publice din sistemul afacerilor interne, apărării, muncii și protecției sociale precum și personalul din cadrul structurilor teritoriale de asistență socială, asistenții sociali și lucrătorii sociali beneficiază de sporuri financiare pentru muncă. 

Foto: Guvern

img22001725

img22001725

img22001725

img22001725

img22001725

img22001725

img22001725

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!