ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Artistul plastic Aurel Guțu își sărbătorește cea de-a 80-a aniversare

08:29 | 12.03.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 12 mar. /MOLDPRES/. Pictorul și graficianul de carte Aurel Guțu, redactor artistic și pedagog, a împlinit astăzi 80 de ani, notează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, artistul plastic Ion Morărescu, unul dintre discipolii omagiatului, a menționat că Aurel Guțu a păstrat, lucrând la revista „Alunelul”, copilăria și cumsecădenia la orice vârstă. „În calitate de pedagog, el ne-a format credința față de artă, pe care o păstrăm neîntinată până astăzi”, a accentuat Ion Morărescu. La rândul său, președintele Uniunii Meșterilor Populari, Dumitru Costandachi, un alt elev al maestrului, a subliniat că Aurel Guțu a căutat să le insufle elevilor săi patriotismul, dragostea față de meleagul natal și față de tot ce este național. 

Aurel Guțu s-a născut la 12 martie 1942, la Corpaci, raionul Edineț. A studiat la Școala Republicană de Arte Plastice „I. Repin” din Chișinău (1960-1967), actualmente Colegiul Republican de Arte Plastice „Al. Plămădeală”, și Institutul Unional de Stat de Cinematografie din Moscova (1967-1973), Facultatea de Scenografie, Secția „desen animat”. A susținut teza de licență cu tema „Balade moldovenești”. A activat în calitate de pedagog la Școala de Arte Plastice „I. E. Repin” din Chişinău (1972-1976); redactor artistic la revistele „Femeia Moldovei”, „Nistru” (1976-1990); pictor-șef la Comitetul de Stat pentru Edituri, Poligrafie şi Comerţul cu Cărţi (1990); redactor artistic la revista „Pomicultura şi viticultura Moldovei” şi „Grădina” (1991-1992), ulterior redactor la revista pentru copii „Alunelul”.

Potrivit ”Calendarului Național”, este autorul ilustrațiilor la circa 100 de cărți, inclusiv cărți pentru copii. Printre cele mai interesante figurează „Papucel cu felinare”, de Leo Botnaru, „Din tată-n fiu” de Vasile Romanciuc, „Izvorul fermecat” de Vasile Romanciuc, „Un mare calendar pentru tine, mic ștrengar” de Claudia Partole, „Bărbații universului” de Ioan Mânăscurtă etc. Picturile artistului reunesc cicluri specifice: „Balade”, „Doina”, „Lacul Codrilor albaștri” și portretele unor cunoscuți scriitori moldoveni: Grigore Vieru, Leonida Lari, Gheorghe Vodă, Liviu Damian, Dumitru Matcovschi, Nicolae Vieru, Leo Butnaru, Efim Tarlapan, Vladimir Beșleagă, Nicolae Dabija. Este considerat unul dintre pionierii filmului de animație din R. Moldova, fiind coautor al filmelor cu desene animate: „Guguță poștaș” și „Andrieș”. În grafică și pictură utilizează motivele folclorice, influențate de compozițiile cu figuri ale „micilor olandezi”, reprezentând imaginea umană ca o părticică a universului și, concomitent, ca o parte componentă a realității înconjurătoare.

În anul 2007 iese de sub tipar albumul „Este adevărat. Aurel Guțu în rând cu lumea”, cu cele mai valoroase lucrări din palmaresul de creație al pictorului. Printre acestea se numără lucrările: „Acasă”, „Luminița”, „Ecou”, „Fata și coronița”, „Fântâni”, „Paula”, „Caleidoscop” etс. Publică permanent caricaturi, desene, ilustrații în reviste și ziare din R. Moldova și Federația Rusă: „Nistru”, „Moldova”, „Chipăruș”, „Noi”, „Koмсомольская правда”, „Смена” ș.a. Participă la expoziții de pictură și grafică. Lucrări de pictură și grafică ale lui Aurel Guțu au fost achiziționate de Uniunea Artiștilor Plastici din R. Moldova și colecționari particulari din R. Moldova, Canada, Israel, România și Spania. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din R. Moldova și membru al Uniunii Jurnaliștilor din R. Moldova. A fost distins cu premiul pentru cea mai bună carte „Izvorul fermecat” de Vasile Romanciuc (1993), cu premiul pentru grafica la cartea „Un mare calendar pentru tine, mic ștrengar” de Claudia Partole.

img22001884

img22001884

img22001884

img22001884

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!