ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Curtea Constituțională a dat aviz negativ unei inițiative de modificare a legii supreme

11:10 | 15.03.2022 Categorie: Politică

Chişinău, 15 mar. /MOLDPRES/. Judecătorii constituționali au dat aviz negativ unei inițiative de modificare a punctului trei al articolului 46 din Constituția Republicii Moldova, transmite MOLDPRES.

Acest articol se referă la dreptul la proprietate privată și protecția acesteia.

Președintele Curții Constituțional, Domnica Manole, a explicat astăzi, în cadrul unui briefing de presă, că formularea propusă de către autorii modificării articolului 46 din Constituție „este neconstituțională, căci plasează persoanele care ocupă funcții publice în stat într-un dezechilibru în fața autorităților juridice”.

Potrivit judecătorului constituțional, „modificarea propusă de grupul de deputați ar fi avut ca rezultat suprimarea dreptului la proprietate a persoanelor care ocupă funcții în stat”.

Punctul trei al articolului 46 din Constituție face referire la caracterul legal al averii deținute de cetățeni și sună în felul următor: “Averea dobândită licit nu poate fi confiscată. Caracterul licit al dobândirii se prezumă”. Parlamentarii au dorit completarea acestui paragraf cu sintagma “cu excepția funcționarilor publici”.

Domnica Manole a specificat că textul actual al articolului 46 din Constituție nu împiedică confiscarea averilor nejustificate.

img22001943

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!