ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Șefa statului salută hotărârea Curții Constituționale privind simplificarea confiscării averii nejustificate

15:08 | 15.03.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 15 mar. /MOLDPRES/. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, salută într-un mesaj public hotărârea Curții Constituționale din 10 martie 2022, făcută publică astăzi, prin care este admisă o procedură simplificată a confiscării averii nejustificate, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul de presă al Președinției.

Șefa statului menționează că, de astăzi, sistemul de justiție are toate instrumentele necesare pentru a-i penaliza pe cei care s-au îmbogățit din activități ilegale. Președinta precizează totodată că, de acum încolo, confiscarea averii va putea avea loc inclusiv dacă persoana în raport cu care există suspiciuni că deține averi ilicite nu va putea justifica proveniența legală a bunurilor. Prin hotărârea sa, Curtea Constituțională a stabilit că acest lucru este posibil în cadrul actualelor prevederi ale Constituției țării, nefiind necesară modificarea Legii Supreme, mai afirmă șefa statului.

„CC a confirmat, astfel, alinierea sistemului constituțional național la standardele europene privind combaterea corupției mari, a spălării banilor și a îmbogățirii ilicite. Sistemul de justiție nu mai poate da vina pe obstacolele legislative și este obligat să demonstreze rezultate reale în confiscarea averilor agonisite ilegal”, se mai spune în mesajul transmis de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

img22001954

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!