ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Teatrul Național ”Mihai Eminescu” va efectua un turneu la Iași

13:11 | 24.03.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 24 mar. /MOLDPRES/. Teatrul Național ”Mihai Eminescu” va efectua, în perioada 26-27 martie, un turneu la Iași, informează MOLDPRES.

Directorul instituției, Petru Hadârcă, a menționat în exclusivitate pentru agenție că acest turneu se desfășoară în cadrul ediţiei a VII-a a proiectului “Teatru românesc la Bucureşti, Iaşi și Chişinău”. ”Pe 26 martie, la ora 19.00, vom juca pe scena Teatrului Național ”Vasile Alecsandri” din Iași spectacolul ”Hamlet în sos picant”, după dramaturgul italian Aldo Nicolaj, în regia lui Alexandru Cozub, și pe 27 martie, la 19.00 – spectacolul ”Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal” de Matei Vișniec, în regia lui Cristian Hadji-Culea”. Acest turneu aduce un aer proaspăt în mișcarea teatrală, în domeniul teatrului. Este o nouă experiență. Deja suntem așteptați de către spectatorii din Iași. Sunt spectatorii noștri, așa cum cei de la Chișinău sunt pentru teatrul din Iași”, a precizat directorul TNME.

Potrivit lui Alexandru Cozub, spectacolul “Hamlet în sos picant” după Aldo Nicolaj desfășoară o panoplie de situații comice savuroase pe canavaua unei piese-reverie mustind umor (pe alocuri negru). Acțiunea are loc la Castelul Elsinore, însă nu în sala tronului, ci în bucătăria regală unde master–șeful Froggy drege, din polonic, cuțite și pahare, tragedia prințului danez bântuit de himere; ba chiar, pentru mai mult efect, din gelozie și amor rănit, îmbracă armura bătrânului Hamlet.

Spectacolul ”Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal” de Matei Vișniec, în regia lui Cristian Hadji-Culea aduce în actualitate faptul că, precum scria Matei Vișniec însuși, ”procesul comunismului a rămas o gaură neagră în istoria reflecției umane. Națiunile civilizate ale Europei n-au făcut nici măcar efortul de a se inspira din procesul nazismului pentru a înțelege mai bine cum e posibil ca o ideologie, care a dus la moartea a o sută de milioane de oameni, – e vorba, firește, de ideologia comunistă, – să rămână încă în unele țări (chiar cu o aură de prestigiu) pe lista doctrinelor nejudecate și necondamnate. Iată de ce strigătul meu esențial în această piesă este „Stalin nu e mort!”, a subliniat Matei Vișniec. 

Proiectul „Teatru românesc la Bucureşti, Iaşi şi Chişinău” a fost lansat în 2014, fiind cel mai amplu schimb cultural între instituțiile respective din R. Moldova și România.

img22002245

img22002245

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!