ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Poetul Leo Butnaru a editat în Italia o carte de versuri

08:08 | 28.03.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 28 mar. /MOLDPRES/. O carte de poeme a poetului Leo Butnaru, intitulată „Tra sabato e domenica” („Sâmbătă spre duminică”) a apărut recent în traducere italiană la o editură româno-italiană cu sediile la Roma și București. Volumul inserează circa 150 de texte (148 de pagini) și constituie, în principiu, o antologie din creația autorului, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, poetul Leo Butnaru a menționat că, acum un an și mai bine, a avut plăcuta surpriză să afle că unele poeme îi sunt traduse în limba italiană de profesoara Liuba Croitoru-Marian (stabilită de 20 de ani în Italia) care, la un moment dat, a propus să „italienizeze” și să caute posibilitatea de a edita respectivul volum. Potrivit sursei citate, competența de traducător și de manager a Liubei Croitoru-Marian, colegialitatea și colaborarea ei cu prieteni italieni, care au fost, și primii cititori, fac posibilă această carte a sa. Anterior, lui Leo Butnaru i-au apărut în alte țări volume traduse în germană, franceză, ucraineană, poloneză, rusă, azeră, sârbă, bulgară, tătară.

Volumul este însoțit de opiniile lui Alex Ștefănescu și ale lui Chiril Covalgi despre autor. „Leo Butnaru a intrat în acest nou secol în deplină muniție literară, intenționând să se desfășoare în el cu fermitate. Numele său este rostit cu considerație cel puțin în trei capitale – Chișinău, București și Moscova. Poet, prozator, traducător, exeget în știința literaturii, eseist… Dar, înainte de toate, poet, de unde începe și continuă expansiunea sa, prin aceasta determinându-i-se toate succesele în domeniul relațiilor literare. Talentat și inteligent, avid, nedomolit. Poezia sa e modernă cu desăvârșire, e toată într-un format al contemporaneității – se pare că ar fi trebuit să fie afină căutărilor semenilor și confraților săi. Dar nu! Leo Butnaru e categoric individual (personalizat). Leo Butnaru e, concomitent, și clasic, și avangardist. Mai simplu spus, e un talent sui generis (кругом талантлив). El iubește nu doar propria prezență în literatură, ci însăși literatura – cu uitare de sine și deplin. Citindu-l, fiți gata să întâlniți turnuri neașteptate, descoperiri imprevizibile, ludic acaparant și probleme foarte serioase”, a remarcat Chiril Covalgi.

Leo Butnaru s-a născut la 5 ianuarie 1949 în comuna Negureni, raionul Telenești. În 1972 a absolvit Facultatea de Filologie, secția ziaristică a Universității de Stat din Moldova. A fost distins cu mai multe premii literare din R. Moldova și România. A fost decorat cu ordinul ”Gloria Muncii” și ”Ordinul de Onoare” ale Republicii Moldova și cu ordinul ”Meritul Cultural” în Grad de Cavaler al României.

img22002312

img22002312

img22002312

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!