ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un spectacol de Petru Vutcărău readuce în scenă Teatrul Național ”Eugene Ionesco”

14:54 | 07.04.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 7 apr. /MOLDPRES/. Teatrul Național ”Eugene Ionesco” va prezenta sâmbătă, 9 aprilie, la ora 18.30, spectacolul ”Arta conviețuirii” de Yasmina Reza, în regia lui Petru Vuctărău, informează MOLDPRES.

Potrivit organizatorilor, spectacolul este o comedie care va face publicul să iasă din rutina cotidiană și să revizuiască toate problemele ce țin de arta conviețuirii. Subiectul central este frustrarea vieții de cuplu. Totul începe în salonul familiei Vallon, unde sosește cuplul Reille, al căror băiat l-a lovit cu un băț peste față pe Bruno Vallon, lăsându-l fără doi dinți. Începutul conversației dintre părinți este diplomatic, civilizat, în încercarea de a păstra bunele maniere și respectul reciproc. Treptat însă totul degenerează într-o confruntare agresivă în urma căreia ies la suprafață toate nemulțumirile vieții de cuplu. Din distribuție fac parte: Doina Avrat (Veronique Vallon), Gheorghe Pietraru (Michel Vallon), Anatol Guzic (Alain Reille) și Natalia Prodan (Annette Reille).

În aceeași zi, la 18.30, Teatrul ”Luceafărul” va oferi publicului spectacolul ”Fazanul” după Georges Feydeau în regia lui Slava Sambriș. Edmond Pontagnac, un cuceritor fără portofoliu, este cel care declanşează o serie de întâmplări efervescente, în care soții, soți, amanţi şi amante se întâlnesc într-un joc al oglinzilor, fiecare dintre ei fiind reflectat din mai multe unghiuri, sub lumini diferite, pentru ca, la final, să se restabilească (dez)echilibrul iniţial. O înlănţuire clocotitoare şi surprinzătoare de întâmplări reaşează lucrurile după logica sclipitoare a comediilor bulevardiere şi ne dezvăluie, într-un final, cine e Fazanul. Titlul comediei este inspirat din jocul Fazan – un joc de cuvinte de abilitate mintală pentru doi sau mai mulți jucători; cel care pierde, primește titlul de Fazan.

Tot sâmbătă, la 18.00, Teatrul Național „Mihai Eminescu” readuce în scenă spectacolul  ”Pomul vieții” de Dumitru Matcovschi în regia lui Sandu Cozub, ajuns la cea dea 200-a reprezentație. Spectacolul "Pomul vieţii" este povestea tristă a oamenilor calzi, emotivi, temperamentali, care sorb cu patimă din cupa suferinţelor. Condimentarea spectacolului cu efecte comice este oportună, evoluţia actorilor atingând coardele sufletului omenesc. E un spectacol care denunţă metehnele societăţii noastre. Versurile matcovschiene: „Sfântă ni-i casa, din leagăn de dor ce coboară" exprimă un adevăr simplu şi profund al protagoniştilor spectacolului. 

Teatrul ”Geneza Art” va prezenta vineri, 9 aprilie, la 19.00, spectacolul ”Nuntă în cer” după Mircea Eliade, în regia Danielei Burlaca. Potrivit organizatorilor, romanul „Nuntă în cer” prezintă istoria a doi bărbați, care își povestesc experiența de viață, cunoscând dragostea absolută dintre bărbat și femeie ca ființă unică. Este o confesiune tulburătoare despre iubirea perfectă, iubirea predestinată. Spectacolul abordează tema cuplului cu multiplele sale căutări și neliniști, într-o unitate primordială a spiritului uman. În roluri: Ana-Sia Cărăuș, Mihai Bordian, Eugeniu Răbdău, Victoria Botnar, Ana-Maria Golea, Veronica Odagiu, Dorina Beatrice Timciuc și Andreea Ene.

În aceeași zi, la 18.00, la Teatrul ”De pe strada Trandafirilor” va avea loc spectacolul ”Equus” după piesa dramaturgului englez Peter Shafer în regia lui Iurii Harmelin, la 18.30, la Teatrul Național ”Satiricus I. L. Caragiale”  - spectacolul ”Îți vreau soțul…” de Mihail Zadornov în regia lui Viorel Cornescu, și la Teatrul Dramatic Rus de Stat ”A. P. Cehov” – spectacolul ”Divele, sau în teatru doar fete” de Ken Ludwig în regia lui Dumitru Koev.

img22002656

img22002656

img22002656

img22002656

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!