ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Consolidarea cooperării moldo-poloneze în sectorul energetic a fost discutată la Varșovia

11:41 | 08.04.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 8 apr. /MOLDPRES/. Modalitățile de consolidare a cooperării moldo-poloneze în sectorul energetic au fost discutate astăzi, în cadrul întrevederii bilaterale dintre prim-ministrul Natalia Gavrilița, aflată într-o vizită de lucru la Varșovia, și Piotr Naimski, ministrul Plenipotențiar al Guvernului Poloniei pentru Infrastructura Energetică Strategică, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

În contextul crizei regionale, provocate de războiul din Ucraina, părțile au remarcat că fortificarea sistemului energetic rămâne una dintre preocupările majore ale ambelor state și au exprimat deschidere reciprocă pentru aprofundarea cooperării între Republica Moldova și Polonia pe domeniul energetic. Priemierul a vorbit despre deschiderea Guvernului de a construi reziliență în sectorul energetic și racordarea la sistemul energetic european. 

„Guvernul Republicii Moldova este orientat în continuare spre diversificarea resurselor energetice și tranziția spre energie regenerabilă. Expertiza Poloniei în acest sens este una prețioasă pentru țara noastră, care se află la etapa incipientă de implementare a unui plan ambițios de consolidare a securității energetice”, a menționat prim-ministra Gavrilița în cadrul discuțiilor.

Totodată, șefa Cabinetului de miniștri a mulțumit oficialului polonez pentru suportul oferit de Polonia  în octombrie 2021, atunci când Republica Moldova s-a confruntat cu o criză energetică, pe fondul tensiunilor cu gigantul rus „Gazprom”. Contractul de achiziționare a unui milion de metri cubi de gaze naturale din Polonia a fost unul istoric, fiind prima achiziție din surse alternative a Guvernului de la Chișinău.

Foto: Guvern

img22002688

img22002688

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!