ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste 200 de mii de moldoveni s-au adresat la Centrele Comunitare de Sănătate Mintală, în anul trecut

09:50 | 12.04.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 12 apr. /MOLDPRES/. Pe parcursul anului trecut, 217 477 de persoane au beneficiat de serviciile celor 40 de Centre Comunitare de Sănătate Mintală din Republica Moldova, fiind luate la evidența medicilor 69 183 de pacienți, comunică MOLDPRES.

Circa 55% dintre adresări au avut loc în mediul rural, iar 45% – în cel urban. Din numărul total de adulți care au avut nevoie de ajutor, 60% sunt bărbați, iar 40 la sută femei. Totodată, anul trecut, la centrele comunitare au fost consultați 28 620 de copii, 53% dintre aceștia locuiesc în mediul rural.

Cele mai frecvente probleme de sănătate mintală depistate sunt schizofrenia, tulburările schizoide şi delirante (12 527 de cazuri), tulburările nevrotice, cele legate de factori de stres şi tulburările somatoforme, inclusiv anxietate, depresie nevrotică, reacţie la stres sever şi tulburări de adaptare (4 879 de cazuri). Demența este și ea o problemă des întâlnită (3 977), la fel ca tulburările de dispoziţie, inclusiv depresia și tulburarea afectivă bipolară (3 417), dar și tulburările dezvoltării psihologice, inclusiv cele din spectrul autist (1 843 de cazuri).

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, sănătatea și bunăstarea mintală sunt influențate de un spectru larg de factori. Poate fi vorba de predispozițiile genetice, dar și de circumstanțele sociale și mediul în care trăiesc oamenii. Deseori, problemele de sănătate mintală sunt cauzate de factori externi cum ar fi abuzul, divorțul, doliul sau circumstanțe generale cum sunt sărăcia, instabilitatea, migrația, conflictele militare.

Organizația Mondială a Sănătății estimează că o persoană din patru s-a confruntat sau se va confrunta cu o problemă de sănătate mintală pe parcursul vieții.

Foto: profile.md

img22002763

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!