ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Compozitorul Eugen Mamot a lansat o culegere de piese muzicale

18:35 | 12.04.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 12 apr. /MOLDPRES/. La Biblioteca Națională a Republicii Moldova a fost lansată astăzi, în cadrul Salonului muzical, culegerea de creații corale pentru voci mixte „Lună, lună nouă”, semnată de compozitorul și dirijorul Eugen Mamot, Artist al Poporului, informează MOLDPRES

În debutul manifestării, doctorul în studiul artelor Emilia Moraru a menționat că noua culegere a lui Eugen Mamot constituie un aport considerabil al autorului la completarea patrimoniului muzical coral național și este adresat colectivelor corale profesioniste și dirijorilor de cor din instituțiile de învățământ artistic. ”Culegerea este alcătuită din două compartimente și cuprinde 21 de piese corale pentru voci mixte a cappella și cu acompaniament de pian”, a precizat Emilia Moraru.

La rândul său, doctorul în studiul artelor, Tatiana Daniță, a afirmat că Eugen Mamot a prezentat cultura corală în țară și peste hotare prin corul ”Mugurel”, în baza căruia a fost fondat Studioul coral de copii „Lia–Ciocârlia”. Este autorul a peste 300 de creații vocal-simfonice, instrumentale, corale, prelucrări folclorice, muzică pentru copii. A înregistrat în Studioul Radioteleviziunii circa 100 de creații vocal-corale. Compozitorul Eugen Mamot a scris și a publicat peste 20 de culegeri, manuale și scenarii. În context, dirijorul Oleg Constantinov a constatat că această culegere este accesibilă pentru orice colectiv coral – academic sau mixt. La sfârșit, Capela Corală ”Moldova” a Companiei Publice ”Teleradio Moldova”, condusă de Gabriela Tocari, a susținut un recital muzical din creația cunoscutului compozitor.

Eugen Mamot s-a născut la 30 ianuarie 1941 în satul Clococenii Vechi, raionul Glodeni. În 1963, a absolvit Colegiul de Muzică din Slobozia, clasa dirijor de cor. În anul 1968 - Institutul de Arte „Gavriil Musicescu”, clasa – dirijat coral, iar în 1984  - cea de-a doua facultate în cadrul aceleiași instituții  – clasa de compoziție. În anii 1963-1965 a fost profesor de canto, apoi director la Școala de Muzică din Ungheni. Și-a continuat activitatea în calitate de inspector și șef de direcție la Departamentul Arte al Ministerului Culturii (1970-1973). A fondat și a condus Corul Liceului de Arte Plastice ”Igor Vieru” din Chișinău (1970-1979). A ocupat funcția de director al Centrului Republican de Creație Populară din Chișinău (1973-1974). De asemenea, a fost șef al Departamentului Arte al Ministerului Culturii (1974-1976), redactor-șef al Redacției muzică a Radiodifuziunii din Chișinău (1976-1989), lector la Conservatorul ”Gavriil Musicescu” din Chișinău (1989-1997), director artistic și prim-dirijor al Studioului muzical ”Lia-Ciocârlia” (1990-2006).

În 2001, Eugen Mamot a fost distins cu Ordinul „Gloria Muncii”, iar în 2011 i s-a conferit titlul onorific „Artist al Poporului”.

img22002786

img22002786

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!