ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Statul oferă oportunități de lansare în afaceri pentru alți 41 de migranți

19:22 | 14.04.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 14 apr. /MOLDPRES/. Primele 41 de companii din anul curent, lansate de migranți sau rudele acestora de gradul I, vor primi finanțare de la stat de până la 250 mii de lei pentru inițierea sau dezvoltarea unei afaceri în Republica Moldova. Proiectele investiționale depuse de reprezentanții diasporei au fost astăzi aprobate de Comitetul de supraveghere al Programului „PARE 1+1”, gestionat de Organizația pentru dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici și mijlocii (ODIMM), transmite MOLDPRES.  

Suma totală a granturilor este de circa zece milioane de ei, iar volumul investițiilor în economie va constitui  circa 24 milioane de lei. Astfel, conform previziunilor incluse în proiectele investiționale, cele 41 de companii vor angaja 150 de persoane, inclusiv 70 de tineri și 40 de femei.

Dumitru Pîntea, director interimar ODIMM, a reafirmat angajamentul instituției privind susținerea tuturor persoanelor cu spirit antreprenorial pentru a dezvolta afaceri, inclusiv a lucrătorilor din diasporă. „ODIMM susține agenții economici la toate etapele de dezvoltare a afacerilor, oferindu-le consultanță, mentorat și finanțare nerambursabilă. La ora actuală, pentru Programul PARE 1+1, recepționăm în regim continuu cereri de înscriere și proiecte investiționale pentru a atrage remitențele în economia națională și a susține revenirea lucrătorilor migranți acasă”, a precizat directorul.

Managerii celor 41 de companii selectate pentru finanțare sunt migranți care muncesc în peste 15 state. Cea mai mare pondere o dețin persoanele care investesc remitențele obținute în Italia, România, Marea Britanie și Germania.

Circa 80 la sută din companiile beneficiare de grant își desfășoară activitatea în mediul rural, fiind localizate în 23 de raioane ale țării. Din numărul total de solicitări de finanțare nerambursabilă din acest an, 21 întreprinderi activează în domeniul agriculturii: cultivarea cerealelor, creșterea legumelor în seră, prelucrarea plantațiilor de viță de vie, pomi fructiferi și zootehnie.

Programul de atragere a remitențelor în economie „PARE 1+1” este implementat de către Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii din anul 2010 și are drept scop mobilizarea resurselor umane şi financiare ale moldovenilor aflați la muncă peste hotare în dezvoltarea economică durabilă a Republicii Moldova. Programul activează în baza algoritmului „1+1”, astfel încât fiecare leu investit din remitențe este suplinit cu un leu în formă de grant. Suma grantului este de până la 250 000 lei. Beneficiarii de granturi pot fi cetățeni ai Republicii Moldova, care muncesc peste hotare şi beneficiari de remitențe, rude de gradul I.

Foto: ODIMM 

img22002880

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!