Producătorii de struguri de masă şi-au propus să sporească exportul pe piața UE
19:02 | 15.04.2022 Categorie: Economie
Chişinău, 15 apr. /MOLDPRES/. Producători și exportatori de struguri de masă s-au întrunit recent în cadrul unui atelier de lucru pentru a discuta despre posibilitățile de diversificare a piețelor de comercializare a strugurilor, după ce războiul din Ucraina a afectat lanțul logistic de export pe piețele estice, transmite MOLDPRES.
Evenimentul a fost organizat de proiectul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Agricultura Performantă în Moldova (APM) în parteneriat cu Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Struguri din Republica Moldova (APESM) și a întrunit peste 40 de antreprenori din diferite regiuni ale țării.
Potrivit lui Gheorghe Gaberi, președintele APESM, anual în Moldova sunt produse circa 100 de mii tone de struguri de masă, dintre care sunt exportate 60-70 mii tone. Din acestea, 66 la sută sunt exportate pe piața tradițională, 28 la sută sunt comercializați în UE și 9% pe alte piețe.
La rândul său, Viorel Leahu, reprezentant al proiectului USAID APM, a afirmat că în condițiile actuale, o bună parte din cele 44 de mii de tone exportate anterior pe piața tradițională (Rusia, Ucraina, Belarus, Kazahstan) urmează să fie redirecționate pe noi piețe, cum ar fi țările membre ale Uniunii Europene. „Pentru a valorifica potențialul oferit de piețele europene, este necesar ca exportatorii și producătorii de struguri de masă să își coordoneze activitățile, astfel încât strugurii destinați exportului să corespundă cerințelor de calitate și siguranță ale cumpărătorilor, mai stricte față de cele de pe piețele tradiționale”, a accentuat reprezentantul USAID APM.
Exportatorii de struguri din Moldova au declarat că strugurii soiul Moldova au mai multe avantaje pe piețele de export, cum ar fi gustul unic, culoarea întunecată a bobițelor, capacitatea de păstrare îndelungată. Totodată, Republica Moldova trebuie să-și concentreze exporturile pe piața UE în lunile septembrie-decembrie, când încă nu sunt livrați strugurii produși în țările cu tradiții precum Chile, Peru, Brazilia etc. "Urmează însă să fie întreprinse mai multe acțiuni prioritare ca sporirea calității strugurilor, gestionarea nivelului de reziduuri de pesticide, recoltarea, sortarea și păstrarea corectă, implementarea standardelor internaționale GlobalG.A.P., GRASP și/sau SMETA, diversificarea tipurilor de ambalaj. Iar pe termen lung, producătorii au agreat necesitatea diversificării sortimentului de soiuri de struguri de masă prin testarea și adoptarea soiurilor apirene (fără sâmburi)", potrivit participanților la atelier.
Discuțiile desfășurate de exportatorii și producătorii de struguri de masă vor fi transpuse într-un plan de acțiuni, care va fi comunicat tuturor părților și implementat cu implicarea APESM și a partenerilor de dezvoltare.
Conform UN Comtrade, exporturile de struguri de masă din Moldova din recolta anului 2021 (august-martie) au fost de peste 65 mii de tone, în valoare totală de cca 42 milioane de dolari SUA. Cel mai exportat soi de struguri este soiul Moldova. În această perioadă, Republica Moldova a exportat struguri în 20 de țări, precum Rusia, România, Ucraina, Belarus, Polonia, Arabia Saudită, Irak, Spania, Franța, SUA. În jur de 48 la sută din totalul exporturilor au fost direcționate spre Rusia.
Foto: moldovaagro.com