ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premierul Natalia Gavrilița a reiterat angajamentul Guvernului de susținere a tinerilor

18:22 | 19.04.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 19 apr. /MOLDPRES/. Zeci de adolescenti și tineri cu vârste cuprinse între 14 și 25 ani frecventează zilnic Centrul de tineret din orașul Cimișlia. În cadrul vizitei din localitate, prim-ministrul Natalia Gavrilița i-a surprins astăzi la un atelier de terapie prin artă, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Executivului.

„Astfel, tinerii își exprimă emoțiile prin desen, ceea ce îi ajută să depășească unele stări de anxietate și să își îmbunătățească sănătatea mintală”, a explicat managerul instituției, Irina Josu. Totodată, centrul oferă tinerilor servicii de documentare, de animare a timpului liber, dar și activități de voluntariat, prin implicarea acestora în programe de dezvoltare comunitară, ceea ce contribuie la creșterea gradului de responsabilizare și activism civic.

Începând cu 24 februarie, odată cu izbucnirea războiului în Ucraina, Centrul oferă servicii femeilor cu copii și tinerilor refugiați, cazați în Centrele de plasament din orașul Cimișlia. De asemenea, una din beneficiarele instituției, Marina Cobîleanschi, elevă în clasa a XII-a, oferă servicii gratuite refugiaților de studiere a limbii engleze.

Prim-ministrul Natalia Gavrilița a apreciat efortul autorităților publice locale, a partenerilor de dezvoltare și a societății civile  de a sprijini dezvoltarea tinerilor, menționând că Guvernul a lansat recent un set de măsuri de susținere a tinerii generații.

„Cea mai profitabilă din investiții este cea în copii și tineri, pentru că ei sunt viitorul și continuitatea dezvoltării Republicii Moldova. De aceea, investițiile în susținerea tinerilor trebuie să reprezinte un angajament atât al autorităților publice centrale, cât și al celor locale. Guvernul va continua susținerea Programelor dedicate tinerilor, îi vom ajuta să dezvolte afaceri și să construiască un viitor prosper, aici, în Republica Moldova”, a menționat premierul.

Natalia Gavrilița a menționat și despre Apelul de granturi pentru tinerii care vor să inițieze o afacere, lansat de Guvern în parteneriat cu ODIMM. Valoarea maximă a grantului oferit de stat este de 180 mii de lei, iar printre beneficiari pot fi și Centre pentru tineret. De asemenea, în urma rectificării bugetului pentru anul curent, Guvernul a alocat suplimentar 10 milioane de lei pentru acordarea voucherelor culturale pentru tineret.

Centrul raional de tineret Cimișlia este fondat de Consiliul raional Cimișlia și este finanțat prin intermediul Ministerului Educației și Cercetării, a Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC) și a Fondului Națiunilor Unite pentru Populație în Republica Moldova (UNFPA). 

„Vreau să reiterez angajamentul UNFPA de a susține în continuare Rețeaua Centrelor de tineret din Moldova. Vom investi în continuare în potențialul de participare a tinerilor, spiritul civic și mobilizarea lor pentru dezvoltarea Republicii Moldova”, a menționat Reprezentanta Rezidentă UNFPA în Republica Moldova, Nigina Abaszada.

Rețeaua Centrelor de tineret număra peste 44 de instituții în toate regiunile țării, unde anual vin în jur de 30 mii de tineri.

Foto: Guvern

img22003004

img22003004

img22003004

img22003004

img22003004

img22003004

img22003004

img22003004

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!