ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Maia Sandu: „Tragedia de la Cernobîl a devenit un exemplu despre cum niciun stat nu trebuie să-și sacrifice cetățenii”

14:34 | 26.04.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 26 apr. /MOLDPRES/. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a adresat astăzi un mesaj public în care comemorează victimele catastrofei de la Cernobîl, de acum 36 de ani, comunică MOLDPRES cu referire la Serviciul de presă al instituției prezidențiale.

Șefa statului precizează că peste 3500 de locuitori ai Moldovei au fost trimiși atunci să lichideze consecințele celui mai mare accident nuclear din istorie. Ei au muncit în zona extrem de periculoasă a centralei atomice, s-au expus riscurilor și și-au sacrificat sănătatea, iar astăzi peste jumătate din ei nu mai sunt în viață.

Cei care au supraviețuit păstrează vie memoria camarazilor și susțin familiile pentru care Cernobîl înseamnă pierderea oamenilor dragi.

„Îmi exprim recunoștința față de toți cei care, în acele zile, au dat dovadă de eroism și au salvat sute de mii de oameni de pericolul contaminării radioactive. Tragedia de la Cernobîl a devenit un exemplu despre cum niciun stat nu trebuie să-și sacrifice cetățenii”, menționează președintele Maia Sandu în mesajul său, amintind că norul radioactiv de la Cernobîl s-a extins pe o bună parte a continentului european, ajungând în mai multe țări, iar efectele pe termen lung ale acestui accident asupra sănătății oamenilor și a mediului încă sunt studiate.

Războiul din Ucraina a readus în știri cuvântul „Cernobîl”, a readus în discuție și ideea folosirii armelor nucleare. În acest context, șefa statului atenționează că specularea cu acest subiect este iresponsabilă și periculoasă.

„Dacă prețuim viața și vrem să oferim oamenilor un viitor într-un mediu sigur, comunitatea internațională trebuie să înăsprească normele privind securitatea nucleară pentru a evita repetarea unor asemenea accidente. Și, mai ales, nu putem admite folosirea conștientă a armelor nucleare. Vom salva viața doar dacă țările vor acționa solidar, pentru binele comun, punând în prim-plan protejarea oamenilor și a mediului înconjurător”, afirmă Maia Sandu.

img22003182

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!