ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La trei posturi vamale se atestă un trafic sporit de camioane

14:58 | 10.05.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 10 mai. /MOLDPRES/. Serviciul Vamal al Republicii Moldova a anunţat că la această oră se atestă un trafic sporit de camioane cu marfă în posturile vamale Sculeni, Leușeni și Giurgiulești, pe sensul de ieșire din Republica Moldova, transmite MOLDPRES. 

Pentru moment, Serviciul Vamal poate procesa toate tranzacțiile. “Însă, având în vedere că teritoriul între cele două posturi (R. Moldova – România) este supraaglomerat, deoarece autocamioanele (deja procesate de către partea moldovenească) așteaptă rândul pentru a intra în postul vamal Albița, trecerea și la alte auto marfare nu este posibil de permis, până la acordarea liberului de vamă de către partea română”, explică Serviciul Vamal.

Potrivit sursei citate, agenții economici din Republica Moldova, care anterior exportau mărfuri spre Ucraina s-au reorientat spre piața din Uniunea Europeană, din acest considerent posturile vamale situate pe frontiera moldo-română au devenit suprasolicitate. Totodată, fluxul s-a majorat, deoarece unii transportatori din Ucraina optează pentru tranzit cu marfă prin Republica Moldova. 

În conformitate cu datele din Sistemul Informațional al Serviciul Vamal, se constată pe frontiera moldo-română o creștere semnificativă a numărului de declarații vamale perfectate la export, fiind înregistrată o creștere cu 73% față de intervalul corespondent al anului 2021, și din acest considerent se atestă un flux sporit de camioane cu marfă la posturile vamale de frontieră, indică instituţia.

Serviciul Vamal informează că întreprinde toate măsurile pentru fluidizarea traficului transfrontalier de mărfuri și face apel către transportatori să manifeste spirit de înțelegere.

Potrivit datelor statistice, în perioada 23 februarie – 10 mai curent, frontiera moldo-română a fost traversată de 620.818 mijloace de transport, față de 275.469 de mijloace de transport în același interval de timp a anului 2021. 

Foto: Serviciul Vamal 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!