ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Funcționarii publici vor putea deține funcții de conducere doar până la vârsta de 65 de ani

18:24 | 26.05.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 26 mai. /MOLDPRES/. Deputații au aprobat astăzi un proiect de lege care urmărește creșterea productivității și competitivității pe piața muncii, comunică MOLDPRES.

Documentul prevede extinderea, de la trei la șase luni, a perioadei de probă pentru toate categoriile de salariați, cu excepția muncitorilor necalificați, în scopul verificării complexe a aptitudinilor profesionale ale salariatului.

De asemenea, se propune simplificarea procedurii de schimbare a programului de lucru, a contractului de muncă, de transfer la o altă unitate cu acordul salariatului.

O altă prevedere a proiectului vizează reducerea, de la o lună la 14 zile, a  termenului minim de aducere la cunoștință a salariaților despre modificarea programului de muncă în schimburi.

Proiectul revizuiește și procedura de restabilire la locul de muncă. Prin urmare, angajatorul va putea decide restabilirea angajatului la locul de muncă sau achitarea unei compensații de concediere.

Noile modificări se referă și la reglementarea modalității de programare a concediilor anuale și familiarizarea salariaților cu graficul lor.

În raport cu funcționarii publici, proiectul revizuiește procedura de evaluare a acestora. Astfel, se propune evaluarea semestrială a funcționarilor. Totodată, se prevede că funcționarii publici vor putea deține funcții de conducere doar până la vârsta de 65 de ani.

img22003978

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!